REGIÓ DISPUTADA

Les autoritats índies comencen a aixecar les restriccions al Caixmir

La població de la zona ha fet front a dures restriccions amb motiu de la derogació de l'autonomia

zentauroepp49466639 topshot   kashmiri pedestrians walk past a security personne190817192500

zentauroepp49466639 topshot kashmiri pedestrians walk past a security personne190817192500 / TAUSEEF MUSTAFA

1
Es llegeix en minuts
Efe

Les autoritats del’Índia van començar a reduir aquest dissabte les restriccions a les telecomunicacions alCaixmir indi, després de gairebé dues setmanes de bloqueig després que Nova Delhi decidís revocar l’estatus especial de la regió.

“Avui hem restablert algunes centraletes telefòniques i demà continuarem amb algunes més. Com s’ha remarcat, es tracta d’un procés gradual, però la direcció sens dubte és cap a una certa relaxació (de les restriccions)”, va afirmar en una roda de premsa el secretari principal de l’estat de Jammu i el Caixmir, un dels funcionaris de rang més alt de la regió, Rohit Kansal.

El desbloqueig de les telecomunicacions a la vall del Caixmir, de majoria musulmana, es limita de moment a leslínies de telefonia fixa.

Kansal va precisar que a la regió de Jammu, de majoria hindú, “les xarxes fixa imòbilja funcionen”, abans d’afegir queinternetfunciona “amb certa operativitat” a cinc districtes de l’estat. El funcionari va afirmar que continuaran disminuint les restriccions al llarg d’aquest cap de setmana, abans que dilluns obrin les escoles primàries i els edificis governamentals.

Dures restriccions

Els habitants de la regió han hagut de fer front a una sèrie de dures restriccions, passant per la limitació als drets de reunió i de lliure circulació fins al bloqueig total de les telecomunicacions, imposades pel Govern indi el 4 d’agost passat.

Les autoritats van justificar llavors el bloqueig per suposades amenaces terroristes, però un dia després el Govern va presentar al Parlament una llei que modificava l’article 370 de la Constitució, que establia l’estatus especial del Caixmir pel qual la regió va gaudir d’autonomia constitucional durant 70 anys.

Notícies relacionades

La decisió va provocar protestes al Caixmir, tot i que el Govern indi va provar repetidament de negar les manifestacions i va realitzar detencions “preventives”.

El Pakistan, que disputa a l’Índia la sobirania de la regió i ha lliurat dues guerres amb el seu veí per aquesta qüestió, va respondre a la decisió de l’Índia amb la “rebaixa” del nivell de les seves relacions diplomàtiques, i la situació del Caixmir indi va ser examinada ahir en una reunió del Consell de Seguretat de l’ONU.

Temes:

Pakistan Índia