tensió a l'Àsia

Diversos militars morts en un xoc fronterer entre el Pakistan i l'Índia al Caixmir

Les autoritats d'Islamabad afirmen que en l'enfrontament han mort tres dels seus militars i cinc del país veí, però Nova Dehli ho ha desmentit

zentauroepp49430281 10 03 2019 un polic  a indio en cachemira  politica internac190815153627

zentauroepp49430281 10 03 2019 un polic a indio en cachemira politica internac190815153627 / Saqib Majeed SOPA Images via ZUM

2
Es llegeix en minuts
Reutres

El Govern del Pakistan ha informat de la mort de tres dels seus soldats en un intercanvi de foc amb tropes índies a la frontera amb el Caixmir. La mateixa font ha assenyalat que cinc militars indis també han mort en el xoc, però Nova Dehli ho ha negat.  Es tracta d’un dels enfrontaments més durs entre els dos exèrcits des de començament d’any.

Segons el general pakistanès Asif Ghafoor, portaveu de l’Exèrcit, les forces índies han intensificat els seus atacs en la coneguda com a Línia de Control, que separa la zones del Caixmir controlades per cadascuna de les dues potències nuclears. “L’Exèrcit del Pakistan va respondre eficaçment. Cinc soldats indis van morir, molts van resultar ferits, búnquers fets malbé”, ha tuitejat Ghafoor. “Continua l’intercanvi de trets de forma intermitent”, ha afegit.

"No hi ha hagut víctimes. Aquesta afirmació no és certa", ha dit, per la seva banda, l’Exèrcit indi en un comunicat, fent referència a la informació facilitada per Islamabad sobre la mort de cinc soldat indis. En el comunicat, els militars indis afirmen que al voltant de les set del matí hora local (quatre de la matinada a la península), el Pakistan va violar l’alto el foc acordat pels dos països. Les acusacions de violacions de l’alto el foc firmat el 2003 són relativament comunes entre els dos països.

Festa nacional

El xoc armat s’ha produït el dia que l’Índia celebra la seva festa nacional, la del Dia de la Independència. El Pakistan ho va fer ahir dimecres. Durant la cerimònia commemorativa celebrada a Nova Delhi, el primer ministre indi, Narendra Modi, s’ha reafirmat en la seva decisió, anunciada el 5 d’agost passat, de suprimir l’estatus especial que fins ara tenia la part del Caixmir que està sota el seu control i la població de la qual és majoritàriament musulmana, la regió de l’Himàlaia coneguda com a Jammu i Caixmir. Hores abans de la revocació de l’estatut especial, l’Índia va imposar una apagada de les comunicacions i restriccions del trànsit pesat a la regió.

Notícies relacionades

Des d’aleshores la tensió entre les dues potències nuclears no ha fet altra cosa que augmentar.  El líder nacionalista indi ha afirmat que es necessitaven "idees noves" després de set dècades de polítiques fallides a la regió en disputa.

El Consell de Seguretat de l’ONU té previst reunir-se demà a porta tancada per tractar la crisi del Caixmir. L’Índia i el Pakistan han lliurat dues guerres pel Caixmir i van lliurar un enfrontament aeri el febrer passat després que un grup extremista amb seu al Pakistan s’atribuís la responsabilitat d’un atac contra un comboi militar indi.

Temes:

Pakistan Índia