ATEMPTAT DE CHRISTCHURCH

Difosa una carta de l'autor de la matança a dues mesquites a Nova Zelanda

El Govern neozelandès demana disculpes per la difusió de la missiva, que qualifica de "propaganda"

fb0e2cdd-b197-489e-9480-dc50f057c475-hd-web / periodico

1
Es llegeix en minuts
Agencias

Les autoritats de Nova Zelanda van demanar aquest dimecres disculpes després que el presumpte autor de la matança de 51 persones a dues mesquites a Christchurch enviés una carta a un admirador que la va publicar al polèmic portal 4chan.

En un comunicat divulgat en la premsa local, el Departament de Presons va lamentar el dolor causat a les víctimes i les seves famílies i va decidir que Tarrant no rebrà o enviarà més correspondència fins que hi hagi controls efectius.

La primera ministra neozelandesa, Jacinda Ardern, va dir des de Tuvalu, on assisteix a una conferència internacional, que l’acusat no hauria d’haver pogut compartir el seu "missatge odiós" i de "propaganda", segons Radio New Zealand. Ardern va precisar que el seu Govern estudia si és necessari alguna reforma legal per limitar o prohibir la correspondència de Tarrant.

El simpatitzant que va rebre la carta, resident a Rússia, va publicar una còpia de la missiva a 4chan, una web utilitzada habitualment per persones de la dreta alternativa i la ultradreta, a més d’altres grups minoritaris. El text, de sis pàgines, apareix fotografiat i reprodueix una visió supremacista del món i la societat. Segons Ardern, "propaganda".

Matança supremacista

L’autor de la matança, en aïllament a la presó d’alta seguretat d’Auckland, afronta un càrrec de terrorisme, 51 d’assassinat i 40 de temptativa d’assassinat, per l’atac contra dues mesquites a la ciutat de Christchurch, a l’Illa Sud.

Tarrant, un australià de 28 anys, va retransmetre a les xarxes socials l’assalt mentre disparava a boca de canó contra els musulmans que es trobaven a les mesquites per a la seva oració dels divendres.

L’acusat, que també va publicar a les xarxes socials el seu ideari supremacista, va prendre per sorpresa les autoritats, ja que no tenia antecedents i va obtenir la llicència d’armes el novembre del 2017 després de complir els requisits legals.

Notícies relacionades

El govern neozelandès s’enfronta també a nombroses crítiques per la durada de la investigació sobre l’atemptat i la seva gestió de l’atenció a les víctimes, amb problemes d’identificació i poc respecte als rituals islàmics d’enterrament. La comunitat musulmana representa a Nova Zelanda a penes l’1% de la població, la qual cosa, segons alguns sectors, ha fet que siguin molt desconeguts per a la resta de la població.

  

Temes:

Nova Zelanda