Eleccions primàries

La victòria peronista en les eleccions primàries enfonsa el pes argentí

L'actual president, Mauricio Macri, reconeix la gran derrota i com a irremuntable el resultat en les presidencials d'octubre

L'opositor i guanyador Alberto Fernández assegura que «ha parit una nova Argentina» i crida a una transició tranquil·la

argentina / periodico

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El somni de Mauricio Macri de ser reelecte s’ha convertit en un malson. El peronista Alberto Fernández va avançar fins a 15 punts l’actual president en les eleccions Primàries, Obertes, Simultànies i Obligatòries (PASO) celebrades diumenge. En aquests comicis, els argentins acudeixen a les urnes en una mena d’assaig general de les eleccions presidencials previstes per al 27 d’octubre. Es dona per fet que el resultat de les urnes en aquesta espècie de ‘simulacre’ serà igual o molt semblant a la contesa electoral definitiva que se celebrà d’aquí poc més de dos mesos. 

Hores després de la derrota històrica de la dreta, les accions de la Borsa de Comerç de la ciutat de Buenos Aires van caure un 28% i a Wall Street l’ensorrament de les empreses argentines va arribar al 65%. El preu del dòlar va escalar un 29% i va obrir les portes d’una hiperinflació. El Banc Central va elevar la taxa d’interès a un inèdit 74%.  “S’esperen 48 hores de xoc financer”, va dir el diari ‘Ámbito Financiero'. “Clima d’incredulitat”, va assenyalar el diari ‘La Nación’.

Amb uns comicis virtualment definits, tret d’un miracle, i un Macri en retirada d’una manera que les enquestes mai van imaginar, Fernández va prendre el centre de l’escenari. El candidat que va obtenir un 47% dels vots en les PASO va demanar a les autoritats evitar el batibull. “Demano al Govern que es posi a treballar i s’adoni que el que han fet no els ha servit ni electoralment ni en termes econòmics”.

Per a Fernández, “els mercats estan intranquils” per Macri, a qui va responsabilitzar del dilluns negre. “Estem vivint una economia fictícia, ho hem advertit, i el Govern no està donant respostes. L’esforç que ha de fer el president és ordenar el desordre que ha creat abans d’acabar el seu mandat. Tots els argentins l’acompanyarem, però és una tasca que ha de fer ell”.

Exercici del poder

Enmig d’una onada de rumors i especulacions, Fernández va intentar portar tranquil·litat a inversors i formadors de preus. “Als mercats sempre els dic el mateix: els que sempre vam pagar el deute vam ser nosaltres i els que sempre vam sortir del ‘default’ [suspensió de pagaments del deute extern] vam ser nosaltres”. De fet, Fernández va parlar com si ja es preparés per a l’exercici del poder a partir del 10 de desembre. “Nosaltres hem d’honrar els compromisos assumits, però això no ho podem fer a costa del sacrifici dels que treballen i dels pensionats. A més, per pagar, l’economia ha de créixer”.

Els analistes consideren que l’era de Macri ha acabat. “El calbot electoral de la realitat”, ho ha definit l’escriptor Jorge Asís, un dels més citats analistes polítics, d’escasses simpaties amb el kirchnerisme. Alguns consideren que els moviments “extorsionadors” dels mercats no alteraran a les urnes la voluntat de les majories.

La por del retorn del populisme amb Cristina Kirchner, aquesta vegada com a vicepresidenta, no ha funcionat com a contenció. Tampoc, el fantasma veneçolà. Els argentins van votar amb la butxaca, sota els efectes del tancament de 20.000 empreses des del 2015, amb una pobresa que colpeja el 34,1% i especialment els nens: el flagell arriba al 49,6%. Si fa un any es consumien 277 litres de llet, en l’actualitat en són 133.

Les explicacions de Macri

Notícies relacionades

Avui som més pobres que abans de les PASO”, va dir el president sobre els efectes inflacionaris de la devaluació. Macri encara no se sent derrotat. “Això no s’ha acabat.Ha sigut una elecció primària”. Va reconèixer que milions d’argentins van expressar el seu “esbronc” per la manera en què els castiga la crisi. No obstant va preveure que si “es confirmés la victòria kirchnerista” el 27 d’octubre “el problema” als mercats s’aguditzarà perquè el kirchnerista “no té credibilitat al món”. El senador peronista Miguel Pichetto, que va passar de recolzar els Kirchner en el Congrés a candidat a vicepresident de Macri, va retreure el comportament de la societat a les urnes. “La gent ha d’analitzar les conseqüències del seu vot”.

Bolsonaro va llançar una advertència

El president del Brasil Jair Bolsonaro va recolzar de manera efusiva la reelecció de Macri. Els resultats en les primàries el van portar a opinar sobre la situació argentina i l’eventual impacte al país veí i principal soci regional. “Cristina Kirchner és el mateix que Dilma Rousseff, Hugo Chávez, Fidel Castro, i ha donat un senyal de vida”. El capità retirat va preveure, en cas que guanyés el peronisme, una invasió d’argentins que fugiran espaordits del seu país cap als estats fronterers del Brasil, entre ells Rio Grande do Sul. “És possible que tinguem a Rio Grande do Sul un nou estat de Roraima”, va dir en al·lusió l’estat del nord que es va convertir en un dels focus de la immigració veneçolana. “Vostès poden arriscar-se a tenir-hi una catàstrofe econòmica, com hi va haver a Veneçuela. No volem això per als nostres germans”, va dir el governant d’ultradreta.