JORNADA DE CELEBRACIONS RELIGIOSES

Enfrontaments entre palestins i la policia israeliana a l'esplanada de les Mesquites de Jerusalem

Almenys 61 civils i diversos agents han resultat ferits en els xocs al lloc sagrat de jueus i musulmans

Smoke is seen after sound grenades exploded as Israeli police clash with Palestinian worshippers on the compound known to Muslims as Noble Sanctuary and to Jews as Temple Mount as Muslims mark Eid al-Adha in Jerusalem s Old City August 11  2019  REUTERS Ammar Awad

Smoke is seen after sound grenades exploded as Israeli police clash with Palestinian worshippers on the compound known to Muslims as Noble Sanctuary and to Jews as Temple Mount as Muslims mark Eid al-Adha in Jerusalem s Old City August 11 2019 REUTERS Ammar Awad / AMMAR AWAD (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
AFP / Efe

L’esplanada de les Mesquites de Jerusalem, lloc sagrat per a jueus i musulmans, ha sigut escenari aquest diumenged’enfrontaments entre palestins i la policia israeliana que han enfosquit les celebracions religioses de les dues comunitats, la musulmana d’Eid al Adha i la jueva de Tixà be-Av. Milers de palestins s’han concentrat en aquest punt per a la Festa del Sacrifici, la principal festivitat delsmusulmans. Més de 60 palestins i diversos israelians han resultat ferits, segons fonts de la Creu Roja palestina i de la policia.

Els incidents han començat cap a les deu del matí hora local (08.00 hores a Espanya), després de l’oració a la mesquita Al-Aqsa, situada al centre de l’esplanada, quan els palestins han començat a corejar eslògans contra la policia i a llançar-los objectes. Llavors han esclatat els enfrontaments i la policia ha disparat enlaire per intentar dispersar els concentrats.

La Mitja Lluna Roja (equivalent en el món musulmà a la Creu Roja) ha informat d’almenys 61 palestins ferits per granades de so, bales recautxutades i cops dels agents, dels quals 15 van haver de ser ingressats als hospitals Makased i Hadasah.

A causa d’aquestes tensions, al principi les autoritats han bloquejat l’accés a l’esplanada als ciutadans israelians, que també celebren aquest diumenge i al mateix lloc la festivitat de Tixà be-Av. No obstant, després de rebre nombroses crítiques, la policia els ha permès l’entrada. Al recinte, primer més sagrat per al judaisme i tercer per a l’islam i que acull les mesquites d’Al-Aqsa i la cúpula de la Roca, no està permesa la pregària no islàmica.

Un mort a la Franja de Gaza

Aquests xocs se sumen als episodis de violència que es repeteixen a la Franja de Gaza. Aquest diumenge, l’Exèrcit israelià ha abatut un palestí que es va acostar armat a la tanca divisòria entre la Franja de Gaza i Israel i que va disparar contra les forces de seguretat, segons han informat fonts militars.

“Tropes de les Forces de Defensa d’Israel van identificar un terrorista armat acostant-se al reixat de seguretat al nord de la Franja Gaza”, assenyala el comunicat, que apunta que “el terrorista va obrir foc contra les tropes”, que van reaccionar disparant contra ell.

El Ministeri de Sanitat de Gaza ha confirmat la mort del palestí, identificat com Marwan Naser, de 26 anys d’edat i originari de la ciutat de Beit Hanoun, al nord de la Franja. De moment cap milícia ha identificat Naser com a membre de la seva organització.

Aquest és el segon fet d’aquest tipus aquest cap de setmana, després d’un incident similar que va tenir lloc dissabte a la matinada, quan Israel va abatre quatre milicians de Hamas que van intentar creuar la tanca de separació armats amb fusells d’assalt, llançagranades RPG i granades de mà.

Zona inestable

Notícies relacionades

La inestabilitat entre Gaza i Israel és alta des que van començar les protestes de la gran marxa del retorn el març del 2018, amb centenars o milers de palestins que es manifesten setmanalment davant el reixat de separació per demanar el retorn dels refugiats i el final delbloqueigisraelià sobre l’enclavament des del 2007, imposat quan Hamas va aconseguir-ne el control per la força.

Des d’aleshores, s’han registrat nombrosos incidents a la zona. Molts palestins han intentat infiltrar-se a Israel, hi ha hagut sabotatges a la tanca, i manifestacions multitudinàries i en ocasions violentes a la divisòria, i almenys 307 palestins han mort per trets de l’Exèrcit israelià en les protestes i en incidents a la frontera.