CONFESSIÓ

L'autor del tiroteig d'El Paso volia «matar mexicans»

Crusius va conduir gairebé 10 hores per cometre la matança

zentauroepp49323747 tiroteo190804121622

zentauroepp49323747 tiroteo190804121622 / COURTESY OF KTSM 9

2
Es llegeix en minuts
Agencias

L’autor del tiroteigd’El Paso (Texas, EUA), en què van morir 22 persones el cap de setmana passat, va confessar a la policia quan va ser detingut que el seu objectiu era matar “mexicans”, segons un document a què van tenir accés Efe i altres mitjans.

El suposat responsable de l’atac, Patrick Crusius, de 21 anys, va dir a la policia que ell era qui va obrir foc contra una multitud en un centre comercial Walmart de la ciutat fronterera d’El Paso on solen acudir a comprar molts ciutadans mexicans.

Crusius va conduir gairebé 10 hores –des d’Allen fins a El Paso– per cometre la matança en aquest supermercat i suposadament va publicar un manifest a internet en què va assegurar que l’atac era una “resposta a la invasió hispana de Texas”.

D’acord al document, que va ser avançat pel diari ‘The Washington Post’, Crusius era dins del seu vehicle a prop del Walmart quan va ser detingut després de la matança.

“Jo soc l’autor del tiroteig”

Va sortir del cotxe amb les mans en alt i es va identificar a la policia: “Jo soc l’autor del tiroteig”.

El text està escrit pel detectiu Adrián García, que explica que, ja en custòdia policial, Crusius va reconèixer que “una vegada que va arribar a la botiga va obrir foc utilitzant un AK-47 [rifle d’assalt] i va disparar a múltiples víctimes innocents”.

“L’acusat va dir que el seu objectiu eren els mexicans”, es pot llegir al final de l’escrit.

Les autoritats federals han descrit l’atac de Crusius com un delicte de terrorisme domèstic i han dit que estan avaluant imputar-lo amb delictes d’odi, el que sumat als càrrecs d’assassinat podria fer que se’l condemni a la pena de mort.

Dels 22 morts en el tiroteig, 8 eren ciutadans mexicans i, per això, el canceller de Mèxic, Marcelo Ebrard, ha dit que està estudiant demanar als EUA l’extradició de l’acusat.

Per abordar aquest i altres assumptes, dimarts que ve es farà una reunió a Ciutat de Mèxic entre autoritats d’alt nivell de Mèxic i els EUA, va informar el Govern mexicà aquest dijous.

Notícies relacionades

El tiroteig a El Paso es va produir hores després que un altre home blanc –identificat com Connor Betts– obrís foc en una popular zona de lleure de la localitat de Dayton (Ohio), matant entre altres la seva germana Megan, de 22 anys, que s’ha convertit en la víctima més jove d’aquesta tragèdia.

Aquests tirotejos, produïts amb 13 hores de diferència, han revitalitzat el debat pel control d’armes als EUA, on fa més de dues dècades que el Congrés no aprova una llei que limiti significativament la possessió d’armes, en part a causa de la influència de la poderosa Associació Nacional del Rifle (NRA).