CLIMA PERILLÓS

La costa oriental xinesa es prepara per a l'arribada del supertifó 'Lekima'

El Govern decreta l'alerta roja i prepara la població civil per evacuar les zones de perill

tifon / periodico

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

La costa oriental xinesa es prepara per rebre aquest dissabte al tifó més poderós de l’últim lustre després del seu pas per Taiwan. El Govern ha decretat l’alerta roja, la més alta en una escala de quatre graus, en àmplies zones del delta del riu Iangtsé. El supertifó Lekima provocarà copioses pluges i forts vents abans de debilitar-se quan segueixi el seu curs cap al nord.

Està previst que el tifó afectiXangai i les províncies properes de Zhejiang, Fujian i Jiangsu. En aquesta àrea, densament poblada, les autoritats han preparat un pla d’emergència per reduir els efectes devastadors. Els esforços se centren en tres afluents del riu Iangtsé que presenten nivells ja preocupants i el cabal del qual amenaça de desbordar-se i inundar les terres veïnes.

També han sigut interromputs els desplaçaments amb tren i diverses aerolínies han cancel·lat tots els seus vols com a mesura preventiva. La “gran evacuació”, com ha descrit la premsa local l’operació, inclou l’obligatori amarratge de 5.000 barcos de la província de Zhejiang i la sortida dels 200 turistes del’illa de Beiji. Les autoritats han pronosticat que el tifó deixarà pluges d’entre 250 i 320 mil·límetres cúbics des del migdia de divendres al de dissabte.

El record del ‘Mangkhut’

L’Oficina de Control d’Inundacions i Alleujament de Sequeres de la Xina ha donat ordres a tots els governs locals de les zones en el curs del supertifó perquè activin el pla d’emergències. El Centre Nacional de Meteorologia ha calculat que ‘Lekima’ portarà vents potencialment destructius de fins a 209 quilòmetres per hora. El delta del riu Iangtsé és una zona sensible pel seu rol com a motor econòmic del país des de l’obertura. Xangai és l’oficiosa capital econòmica de la Xina i la província de Zhejiang compta amb una extensa xarxa de fàbriques d’on surten les manufactures i productes més elaborats cap a la resta del món

Notícies relacionades

El tifó es troba en aquests moments a la punta septentrional de Taiwan i avançarà després cap al continent a través del’estret de Formosa. Al seu pas per l’illa ha causat tres morts, ha deixat sense llum més de 40.000 llars i arrencat desenes d’arbres. Les autoritats havien ordenat la vigília la interrupció del servei de trens d’alta velocitat i el tancament d’escoles i oficines per atenuar els efectes dels vents que l’Oficina Meteorològica Nacional ha calculat en 173 quilòmetres per hora i les precipitacions de 99 mil·límetres cúbics a les serralades muntanyoses del nord. El supertifó va fuetejar Taiwan un dia després que un sisme de 6 graus a l’escala Richter provoqués desperfectes menors, però cap víctima mortal.

La costa oriental xinesa i el sud-est asiàtic encadenen tifons en l’època humida, però no són freqüents a l’estiu. El supertifó Mangkhut va obligar l’any passat a evacuar urgentment gairebé 2,5 milions de persones després d’haver causat greus desperfectes en infraestructures de Hong Kong i Macau i deixat una seixantena de morts a les Filipines.