EL FUTUR D'EUROPA

El PIB del Regne Unit baixa per primera vegada des del 2012 per la crisi del 'brexit'

L'Oficina Nacional d'Estadística remarca l'impacte dels canvis al calendari de la sortida de la UE

zentauroepp48051526 anti brexit protester steve bray demonstrates outside the ga190507164415

zentauroepp48051526 anti brexit protester steve bray demonstrates outside the ga190507164415 / HENRY NICHOLLS

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’economia del Regne Unit ha registrat la seva contracció més gran des del 2012, segons ha informatl’Oficina Nacional d’Estadística del Regne Unit (ONS), que atribueix la dinàmica en bona mesura a la incertesa sobre el brexit. La notícia arriba just quan el primer ministre, Boris Johnson, es mostra més decidit que mai per abandonar la Unió Europa amb o sense un acord de divorciUnió Europa amb o sense un acord .

El producte interior brut (PIB) ha caigut a una taxa trimestral del 0,2% respecte als tres primers mesos de l’any, quan va créixer un 0,5%, cosa que suposa el prmer descens de l’índex des del quart trimestre del 2012, amb especial incidència en el sector industrial. En comparació amb el segon trimestre del 2018, l’activitat de l’economia britànica va créixer un 1,2%, i es va desaccelerar des del creixement interanual de l’1,8% registrat en el primer trimestre.

Economia estancada 

El PIB es va contreure en el segon trimestre per primera vegada des del 2012 després d’un creixement robust en el primer trimestre. Les manufactures van caure després d’un fort començament d’any, quan es va avançar la producció amb vista a la data original per a la retirada del Regne Unit de la UE”, ha declarat Rob Kent-Smithresponsable de PIB de l’ONS.

L’economia s’està estancant”, ha dit un alt càrrec de Price Waterhouse Coopers (PWC), Mike Jakeman. La crisi del brexit i la incerta perspectiva global han deixat l’economia britànica “al límit” per al tercer trimestre, ha explicat Jakeman.

Moltes fàbriques d’automòbils van augmentar la fabricació a començaments d’any i van avançar els descansos de producció per preparar-se per a la data original de retirada del 29 de març, però el divorci va ser retardat per la llavors primera ministra, Theresa May.

Incertesa 

Entre l’abril i el juny, únicament el sector serveis va aportar creixement a l’economia, amb una expansió del 0,1%, la més feble en tres anys, mentre que el sector de producció de béns va registrar una caiguda de l’activitat de l’1,4%, la caiguda més gran des de finals del 2012.

“El sector de la construcció també es va debilitar després d’un pròsper començament d’any, mentre que el sector serveis pràcticament no va registrar cap creixement”, ha afegit Kent-Smith.

En la seva anàlisi,l’ONS ha remarcat l’impacte dels canvis al calendari del brexitbrexitla data del qual va ser traslladada des del març al 31 d’octubre vinent, afegint que hi ha evidències que l’acumulació que s’estava produint en el primer trimestre de l’any va proporcionar un impuls al PIB.

Advertència de perill 

Al guanyar la batalla per la successió de May el mes passat, Johnson va provocar un enfrontament amb la UE prometent negociar un nou acord de divorci i amenaçant que, si el bloc comunitari s’hi negava, trauria el Regne Unit el 31 d’octubre sense un acord.

Però els llums d’advertència de perill econòmic estan parpellejant just quan la batalla comercial entre els Estats Units i la Xina pertorba l’economia mundialels Estats Unitsla Xina . “Aquest és un període desafiador en tota l’economia mundial, amb un creixement lent a molts països”, ha assenyalat el ministre d’Economia, Sajid Javid.

“Però els fonaments de l’economia britànica són forts: els salaris estan creixent,l’ocupació és en un nivell rècord i es pronostica un creixement més ràpid que AlemanyaItàlia el Japó aquest any”, ha afegit Javid.

Ones de xoc

Molts inversors especulen amb què una retirada sense acord representaria un fort impacte per a l’economia mundial, portaria Londres a una recessió, agitaria els mercats financers i debilitaria la posició de la City com al centre financer internacional preeminent.

El Banc d’Anglaterra la setmana passada va predirBanc d’Anglaterra  que el creixement només representarà un repunt limitat a una taxa trimestral de 0,3% durant el trimestre actual i que el creixement per a tot l’any caurà a l’1,3%.

L’economia del Regne Unit s’ha desaccelerat des de la votació de juny de 2016 per abandonar la UE, amb taxes de creixement anual que van caure des de més del 2% abans del referèndum per expandir-se en un 1,4% l’any passat.

Conseqüències de la retòrica

Des del 2016, la cotització de la lliura britànica ha estat molt condicionada pel brexit, brexit i després que s’anunciés el resultat del referèndum va tenir la caiguda més gran en un sol dia des que s’introduís l’era dels tipus de canvi lliures, a començaments de la dècada dels 70.

Notícies relacionades

“El remolí de ‘brexit’ dels tories està trencant l’economia, inclòs Boris Johnson, que ara ens porta a una sortida sense acord”, ha dit el número dos del Partit LaboristaJohn McDonnell.

“És hora de posar fi a aquesta incompetència dels successius governs conservadors. Necessitem unes eleccions generals i un govern laborista per canviar aquest país”, ha advertit McDonnell.