CRISI AL PAÍS SUD-AMERICÀ

Guaidó crida la Força Armada a pressionar Maduro per sortir de la crisi

Veneçuela travessa un agreujament de tensió política des del gener passat

FILE PHOTO: Venezuelan opposition leader Juan Guaido, who many nations have recognised as the country’s rightful interim ruler, speaks during a gathering with supporters in Caracas, Venezuela August 7, 2019. REUTERS/Manaure Quintero/File Photo

FILE PHOTO: Venezuelan opposition leader Juan Guaido, who many nations have recognised as the country’s rightful interim ruler, speaks during a gathering with supporters in Caracas, Venezuela August 7, 2019. REUTERS/Manaure Quintero/File Photo / Manaure Quintero (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

El líder del Parlament de Veneçuela, Juan Guaidó, reconegut com a president per més de 50 nacions, va instar la Força Armada Nacional Bolivariana (FANB) i la comunitat internacional a "pressionar" el chavisme per aconseguir "una solució real i seriosa" a la "greu crisi" que travessa el país sud-americà.

"És el moment perquè la comunitat internacional, el poble de Veneçuela i els nostres germans de la Força Armada pressionem perquè la cúpula política del règim ofereixi i accepti una solució real i seriosa a aquesta greu crisi", va dir Guaidó en un vídeo difós en xarxes socials dijous.

El president del Parlament va respondre així a la decisió del mandatari veneçolà, Nicolas Maduro, que va anunciar dimecres la suspensió del procés de diàleg amb l’oposició, a causa del recolzament que Guaidó ha mostrat al bloqueig total de béns estatals veneçolans als Estats Units.

Segons el parer de Guaidó, "sense pressió no hi ha solució", per la qual cosa va cridar a no esperar "que sigui massa tard per fer el que toca".

Després de conèixer-se la suspensió unilateral de l’oficialisme de les converses que es duien a terme a Barbados, sota l’auspici de Noruega, Guaidó va instar a "augmentar la pressió a tots els taulers" ja que "tard o d’hora ells tornaran i s’hauran d’asseure".

"La nostra FANB no vol enfonsar-se ni comparar-se amb torturadors i els que persegueixen", va dir el líder opositor, mentre va considerar que el Govern de Nicolás Maduro "està derrotat".

Va reiterar que han participat en les converses a Barbados amb "escepticisme i desconfiança després d’anteriors experiències" però amb "la serietat de qui té l’obligació moral de trobar una solució".

Mala fe del chavisme

Segons el líder opositor, la decisió de suspendre el diàleg, després d’haver afirmat que es mantindria en la taula, demostra "al món i al poble, i a la Força Armada que ells són l’obstacle principal per a una sortida realment a aquesta crisi" i a més evidencia la "mala fe i poca serietat" del chavisme.

Per a Guaidó, això és una evidència que en el Govern no hi ha unitat per "oferir una transició ordenada" i deixa clar que al chavisme "l’únic que li interessa són ells mateixos, Maduro, els seus negocis, els seus interessos personals, no se’ls pot tocar la butxaca".

Va acusar l’oficialisme de "fer" xantatge a la comunitat internacional perquè s’aixequin les sancions contra alts jerarques civils i militars del Govern.

Notícies relacionades

Veneçuela travessa un agreujament de tensió política des del gener passat, quan Maduro va jurar un nou mandat de sis anys que no reconeix l’oposició i part de la comunitat internacional, a causa que el governant va obtenir la reelecció en uns comicis en què es va prohibir participar als principals líders opositors.

En resposta, Guaidó es va proclamar com a president interí de Veneçuela i va aconseguir el recolzament de més de cinquanta nacions amb els Estats Units al capdavant.