NOVA AMENAÇA

Els EUA desperten a l'amenaça del terrorisme racista

La matança multitudinària d'El Paso aviva les crides per enfrontar-se seriosament a l'extrema dreta

El clima actual que emana de la Casa Blanca i el focus en el terrorisme islamista dificulta la missió dels cossos de seguretat

zentauroepp49371084 members of the shieldwall network  a white nationalist group190809204349

zentauroepp49371084 members of the shieldwall network a white nationalist group190809204349 / JIM URQUHART

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Des delsatemptats de l’11 de setembre del 2001 a Nova York i Washington, els Estats Units han viscut obsessionats amb el terrorisme islamista, al qual han dedicat gairebé tots els esforços al seu abast per combatre fora i dins de les seves fronteres. Aquesta missió no ha acabat, però el país comença a adonar-se que l’amenaça més imminent a la qual s’enfronta en els seus confins ja no prové dels barbuts de la guerra santa, sinó del supremacisme blanc tan arrelat en la seva història. La matança de la setmana passada en un centre comercial d’El Paso, reivindicada en un manifest racista que alerta sobre la suposada "invasió hispana de Texas", se suma a una llarga llista d’atacs comesos per pistolers de la dreta radical contra les minories o la població en general. Les autoritats comencen a despertar. A l’enemic el tenen a casa.

Les xifres són esclaridores. Des dels 11-S, el nacionalisme blanc ha matat més gent dins de les fronteres nord-americanes (107) que el gihadisme (104), segons el centre d’anàlisi New America. Els seus acòlits van cometre l’any passat el triple d’assassinats que els extremistes islàmics o el 98% de tots els crims d’odi, d’acord amb la Lliga Antidifamació. També va ser el seu any més letal des del 1995, quan Timothy McVeigh Terry Nichols van acabar amb la vida de 168 persones després de volar un edifici governamental a Oklahoma City. I tot apunta que aquest any encara serà pitjor. 

"Cada vegada que hi ha una nova onada immigratòria en aquest país, hi ha una resposta en forma d’atacs. Va passar al seu dia amb els xinesos, els irlandesos o els polonesos. Ara, els hispans. Sempre hi ha un període de rebuig", assegura a aquest diari el veterà investigador de l’extrema dreta, Chip Berlet. Els EUA no estan sols en la creixent envestida del racisme blanc i els neonazis, com demostren els atacs a Nova Zelanda, Alemanya o abans a Noruega. L’auge polític del populisme xenòfob als dos costats de l’Atlàntic està envalentint la seva branca més violenta i conspiradora, que veu en la creixent multiculturalitat de les societats d’arrel europea una "invasió"un "genocidi blanc", un "gran reemplaçament". La seva terminologia, no fa gaire confinada a les clavegueres d’internet, l’encapçalen avui líders polítics i comentaristes d’opinió. 

"En la retòrica de Trump hi ha un guió codificat de violència. Diu que els nouvinguts no pertanyen aquí, que estan destruint el nostre mode de vida", diu Berlet. Una cosmovisió que té en Fox News un altaveu amb milions de teleespectadors i en el Partit Republicà nombrosos adeptes. Diversos presentadors estrella de la Fox, com Laura IngrahamTucker Carlson Sean Hannity, han fet de la terminologia del nacionalisme blanc el seu pa nostre de cada dia. Parlen sense embuts d’una conspiració per "reemplaçar" la població blanca i cristiana "amb riuades d’immigrants" perquè donin vots als demòcrates. 

Mentre part del país normalitza el discurs tòxic de l’extrema dreta, que va canviar fa anys les botes militars per la corbata, com ha demostrat la malament anomenada 'dreta alternativa', la resta mira de reaccionar horroritzada a la violència dels radicals, que ambicionen una guerra racial i un Estat etnocèntric. "L’amenaça dels supremacistes blancs és significativa", va dir recentment en el Congrés el director de l’FBI, Christopher Wray. "Creiem que és una amenaça persistent i estesa". El problema és que com va declarar poc abans un dels seus lloctinents, el 80% dels analistes i agents de camp de l’agència estan centrats a investigar el terrorisme islamista dins i fora de les fronteres dels EUA. 

Notícies relacionades

Tampoc la llei hi ajuda perquè, si bé el país compta amb unes lleis extraordinàriament intrusives per intervenir les comunicacions dels islamistes radicals o arrestar-los per cooperació amb grups terroristes com l’Estat Islàmic, el discurs dels supremacistes està protegit per la Primera Esmena. I ni tan sols el Ku Kux Klan ha sigut designat com una organització terrorista. Després dels atemptats de Nova Zelanda, Trump va negar que el nacionalisme blanc sigui una amenaça creixent ("és només un petit grup de gent") i la seva única proposta per designar grups terroristes interns no s’ha dirigit a l’extrema dreta, sinó als'Antifa', el moviment antifeixista de l’esquerra.

En les agències de seguretat pocs obvien les dificultats que el clima polític actual presenta per perseguir la dreta violenta. "Hi ha certa resistència entre els agents a investigar objectius que el president considera part de la seva base política", ha dit Dave Gomez, un exagent de l’FBI encarregat d’operacions antiterroristes. Per no parlar de la infiltració del supremacisme blanc en nombrosos departaments de policies. Diversos informes afirmen que centenars de xèrifsdel país comparteixen aquesta mateixa ideologia. Tots aquests factors dibuixen una batalla complicadíssima davant un nacionalisme blanc cada vegada més envalentit i perillós.