violència als eua

Trump visita entre protestes les víctimes dels tirotejos

El president dels EUA ataca els seus rivals polítics en ple duel nacional

zentauroepp49360265 trump190807220207

zentauroepp49360265 trump190807220207 / Evan Vucci

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Qui sembra vents, recull tempestes. La saviesa del refranyer va quedar patent dimecres durant el viatge llampec de Donald Trump a Ohio i Texas per consolar les víctimes dels tirotejos del cap de setmana passat, en els quals van ser assassinades més de 30 persones en dos incidents separats a Dayton i El Paso. El president va topar amb les protestes de centenars de ciutadans que l’acusen de fomentar la divisió social i el clima d’odi amb la seva retòrica incendiària cap als immigrants i les minories, una constant des que es va posar en marxa la seva improbable carrera política. Els alcaldes de les dues ciutats el van rebre doblegant-se al protocol, però tots dos li van expressar retrets cap al seu llenguatge xenòfob i la seva passivitat davant de la violència armada que dessagna el país. 

Ni tan sols en els moments més durs de duel nacional Trump és capaç de doblegar-se al guió i fer una mica d’introspecció per sanar les ferides que supuren en la psique nord-americana. Abans de pujar a l’avió a Washington, es va dedicar a fustigar els seus detractors, rivals polítics i mitjans de comunicació, desdenyant la sensibilitat del moment i la tradició dels seus predecessors, que es van esforçar per aparcar la baralla política en els moments de tragèdia nacional. Al ser preguntat sobre si la seva retòrica està envalentint els supremacistes blancs, com el pistoler que va matar 22 persones a El Paso, Trump va respondre que els seus detractors “són gent política que només busca guanyar punts” i es va presentar com un model de civisme. “La meva retòrica uneix la gent. Al nostre país li està anant formidablement”. 

To negatiu

No és així com ho veuen els seus conciutadans. La gran majoria creu que Trump ha agreujat el to negatiu del discurs polític, segons una enquesta recent del Pew Research Center, una opinió expressada per diversos dirigents i candidats demòcrates. “Crec que la seva retòrica li ha dolgut a molta gent en la meva comunitat i crec que la gent s’ha de plantar per dir que no s’alegren de la seva visita”, va dir l’alcaldessa de Dayton, Nan Whaley, poc abans que el president aterrés a la ciutat. Diumenge passat un noi d’uns vint anys va matar allà nou persones en una zona de copes. A una mare de dos fills, a un pare de quatre, a un psicòleg que celebrava la seva recent passantia en un hospital...

Manifestants en contra la visita de Trump. "El teu odi no és benvingut a Dayton", diu el cartell de la dona amb samarreta blanca / JOHN MINCHILLO (AP)

Trump va visitar un dels hospitals on estan internats alguns dels ferits acompanyat per la seva dona, Melania. Va felicitar els metges i va mirar de confortar alguns dels ferits. “Déu t’ha cuidat. Vull que sàpigues que estem plenament amb tu”, li va dir a una de les víctimes, segons un responsable de premsa de la Casa Blanca. Fora de l’hospital l’esperaven uns 150 manifestants, que li van reclamar mesures per frenar la violència armada. “Fes alguna cosa ara”,cridaven segons les imatges de televisió, el mateix que li va reclamar l’alcaldessa de la ciutat. “Ha deixat molt clar que no és seriós respecte al control d’armes. Es dedica a dividir la gent. No el volem aquí”, va dir a la CNN Lynell Graham, una de les manifestants. 

Escarni i demagògia

Pocs llocs han sigut objecte tan directament de l’escarni i la demagògia del president com la ciutat fronterera d’El Paso. En el seu últim discurs de l’Estat de la Unió, Trump va dir que va ser una de les urbs més perilloses d’Amèrica fins que es va aixecar allà el mur, una afirmació completament falsa. Un mes més tard, durant un míting a la ciutat, es va dedicar a repetir gairebé hipnòticament que els immigrants indocumentats que abunden als seus carrers, són “assassins, assassins, assassins”.

Notícies relacionades

Abans de la seva arribada, un dels seus ciutadans més il·lustres li va dir que no era benvingut. “Aquest president, que va ajudar a crear l’odi que va fer possible la tragèdia de dissabte, no hauria de venir a El Paso. No necessitem més divisió. Necessitem curar les ferides”, va dir el candidat demòcrata Beto O'RourkeEl supremacista blanc que va matar 22 persones el cap de setmana passat en un centre comercial de la ciutat va justificar les seves accions invocant la suposada “invasió hispana de Texas”,la mateixa “invasió” que Trump atia freqüentment per mobilitzar les seves bases en contra dels immigrants.

El president no va fer declaracions a Ohio, però sí que va tenir temps per continuar tuitejant contra els seus rivals entre abraçada i abraçada a les víctimes. “Estic veient el discurs del Soporífer Joe. És avorridíssim. L’audiència dels Patètics Mitjans es morirà”. Es referia a l’exvicepresident Joe Biden, qui hores abans va afirmar que Trump “no té cap lideratge moral” i “s’ha inflamat les flames del supremacisme blanc”amb la seva retòrica.