Tensió a asia

El Pakistan expulsa l'ambaixador de l'Índia per la crisi del Caixmir

Islamabad decideix, a més, suspendre el comerç entre les dues potències nuclears

zentauroepp44437635 cricket star turned politician imran khan  chairman of pakis190807184422

zentauroepp44437635 cricket star turned politician imran khan chairman of pakis190807184422 / ATHIT PERAWONGMETHA

1
Es llegeix en minuts
Efe

El Govern pakistanès ha decidit “reduir” les relacions diplomàtiques amb l’Índia, suspendre el comerç entre les dues nacions i revisar els seus acords bilaterals, a causa de la derogació del’estatus especial del Caixmir indi per part de Nova Delhi. Islamabad ha expulsat l’ambaixador de l’Índia, mentre que el nou ambaixador del Pakistan al país veí, que encara no havia assumit el càrrec, no es traslladarà a Nova Delhi, 

El primer ministre pakistanès, Imran Khan, ha demanata l’Exèrcit que “continuï vigilant” davant de la tensió per la regió de l’Himàlaia dividida entre l’Índia i el Pakistan des de 1947 i per la qual han lliurat dues guerres. La decisió ha sigut presa en una reunió del Consell de Seguretat Nacional (NSC) presidida per Khan i que ha comptat amb la plana major militar i del Govern, entre els quals hi havia el el cap de l’Exèrcit, el general Qamar Javed Bajwa, i el ministre d’Exteriors, Shah Mahmood Qureshi. L’NSC ha acordat reduir les relacions diplomàtiques amb el país veí, però no va especificar quines mesures exactes prendrà al respecte.

Ciutadania regional

Notícies relacionades

El Govern pakistanès portarà davant de l’ONU i el seu Consell de Seguretat Nacional la decisió índiad’esmenar dilluns l’article 370 de la Constitució índia que donava autonomia a l’estat i la secció 35A que fa referència a la ciutadania regional. Per a Islamabad, és una acció il·legal perquè el Caixmir està reconegut internacionalment com un “territori disputat” i subjecte a les resolucions que al llarg dels anys ha emès el Consell de Seguretat de l’ONU.

El Caixmir indi viu sota fortes restriccions des de l’anunci, amb el tall de totes les comunicacions i la limitació de les reunions públiques, a més de l’arrest domiciliari de líders des de fa diversos dies al conflictiu territori. L’Índia i el Pakistan, dues potències nuclears, es disputen el Caixmir des de la partició del subcontinent el 1947 i han lliurat dues guerres per una regió que, a més, és escenari des dels anys 90 d’un moviment insurgent de caires separatistes.

Temes:

Pakistan Índia