CANVI D'ESTRATÈGIA

Els conservadors alemanys es passen a l'ecologisme

Els aliats bavaresos de Merkel remunten a les enquestes gràcies a un gir ecologista i menys incendiari amb què pretenen captar vots verds

La CSU manté dures polítiques antiimmigració per rivalitzar amb l'extrema dreta

zentauroepp49324656 berlin  germany   04 08 2019   chairman of the christian soc190807131555

zentauroepp49324656 berlin germany 04 08 2019 chairman of the christian soc190807131555 / HAYOUNG JEON

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de la tempesta arriba la calma. També dins de les files del conservadorisme alemany. Després d’un estiu en què les disputes sobre la immigració gairebé tomben el Govern, aquest 2019 Angela Merkel està vivint unes vacances plàcides. I gran part d’aquesta tranquil·litat es deu al canvi de rumb que ha pres la Unió Socialcristiana de Baviera (CSU), els socis de la cancellera, que han optat per acostar-se a les polítiques ecologistes.

Fa tot just un any els conservadors bavaresos s’esforçaven per mimetitzar el discurs nativista de la formació d’extrema dreta Alternativa per a Alemanya (AfD), que els desgastava captant l’electorat més radical. El seu líder i ministre de l’Interior, Horst Seehofer, fins i tot va amenaçar Merkel amb un tancament unilateral de les fronteres alemanyes. Però després de treure pit la sang no va arribar al riu.

L’enduriment del seu discurs ja conservador va acabar sent contraproduent. En les eleccions de Baviera la CSU es va dessagnar per dos flancs. Mentre AfD captava vots per la dreta els Verds ho van fer pel centre i es van catapultar convencent aquells que van veure amb disgust la radicalització dels de Seehofer. El partit va guanyar els comicis amb un 37,2% dels vots, però en va perdre 10 punts pel camí i va baixar del 40% per primera vegada en la història.

Falcó antiimmigració

La desfeta electoral va passar factura i al gener el partit va elegir com a nou líderMarkus Söder, un altre falcó antiimmigració que ja havia agitat la bandera del nacionalisme com a primer ministre de Baviera. Entre les seves mesures estrella hi havia la llei policial més dura del país i instal·lar crucifixos cristians a tots els edificis públics i en més d’una ocasió s’havia alineat amb el mandatari hongarès Viktor Orbán.

Tot i que la mà dura es manté, Söder va optar per no repetir els errors del seu precursor. Així, en els últims mesos ha rebaixat el seu to contra els immigrants –ha eliminat el terme "turisme d’asil" del seu vocabulari–, ha passat a l’atac contra AfD i ha adoptat una posició més pragmàtica i menys incendiària.

Conservadorisme verd

No obstant, la seva estratègia més sorprenent està sent la seva adopció d’un conservadorisme maquillat de verdConscient de l’auge del partit dels Verds tant a escala nacional com regional, els de Söder han anunciat ara mesures com la plantació de 30 milions d’arbres, una llei per protegir les abelles, han presentat al Senat federal una llei per prohibir les bosses de plàstic i fins i tot han demanat abandonar totalment l’ús del carbó el 2030. 

A més, el gabinet bavarès pretén incentivar aquells que utilitzin vehicles amb energies netes en lloc de penalitzar els que es desplacen amb mitjans més contaminants. Amb una tercera part de les granges orgàniques del país al seu territori, Baviera lidera també el país en aquest aspecte.

Estratègia electoral

Söder ha passat de qüestionar el multilateralisme europeu i criticar durament Merkel a liderar mesures climàtiques i estendre la mà a Berlín. Els experts veuen aquest gest com una estratègia per posicionar la CSU de cara a futures eleccions abraçant una preocupació climàtica amb cada vegada més pes electoral, per robar vots als verds i fins i tot per preparar una eventual aliança amb els ecologistes a escala nacional si els socialdemòcrates acaben sortint del Govern.

Notícies relacionades

Tot això està donant resultats. Segons un sondeig publicat per ARD l’1 d’agost, el líder bavarès guanyaria 17 punts per ser el cinquè polític més ben valorat del país amb un 42% d’aprovació, sent de lluny qui més millora la seva imatge. Tan sols un any abans, el seu predecessor, Seehofer, comptava amb menys de la meitat de les simpaties i la seva valoració negativa només era superada pels dirigents del’extrema dreta.

Tot això mentre els sondejos donen ales a uns verds instal·lats ja en el 23% dels vots, consolidant una segona posició que amenaça una CDU que apunta al voltant del 26%. Söder ja ho va anticipar el 2007: "La CSU va pel camí de convertir-se en un partit ecologista".