NOVA MATANÇA A L'AFGANISTAN

Almenys 14 morts en un atemptat dels talibans a Kabul

L'acció terrorista, contra una comissaria de policia, arriba en plenes negociacions de pau amb els Estats Units

zentauroepp49356621 an afghan security personnel stands guard at the site where 190807135432

zentauroepp49356621 an afghan security personnel stands guard at the site where 190807135432 / STR

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les autoritats afganeses han elevat a 14 morts i 145 ferits,majoritàriament civils, el total de víctimes perl’atemptat talibà d’aquest dimecres amb un vehicle carregat d’explosius contra una comissaria de policia, que ha quedat parcialment destruïda per la magnitud de la deflagració, segons ha explicat el viceministre d’Interior per a la Seguretat, el general Khoshal Sadat, en una roda de premsa a Kabul. L’acció terrorista és una demostració de força dels talibans mentre negocien amb els Estats Units a Doha el final de gairebé dues dècades de conflicte a l’Afganistan.

L’atemptat s’ha produït cap a les 9 del matí, hora local (04.30 GMT), en l’àrea de PD-6, al sud-oest de Kabul, amb la detonació d’“un vehicle carregat d’explosius”, va indicar prèviament en un comunicat el portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers afganès, Nasrat Rahimi.

Els talibans assumeixen l’autoria de l’explosió

Els talibans han reivindicat l’atemptat en un comunicat en el qual informen que el seu objectiu va ser “la comissaria i el centre de reclutament adjacent”. L’atemptat, van assenyalar, va ser dut a terme per l’“heroi de l’Emirat Islàmic (com s’autodenominen els talibans) Jabbar Logari, que va utilitzar un camió carregat d’explosius”.

En la roda de premsa avui a Kabul, el general Sadat ha dedicat part de la seva intervenció a deixar clar que, malgrat la magnitud de l’atac, els talibans estan patint nombroses baixes en la guerra, amb 4.769 insurgents morts des que van iniciar l’ofensiva de primavera a l’abril.

En la mateixa compareixença, el portaveu de l’Oficina PresidencialSediq Sediqqi, va destacar que atemptats com els d’avui demostren que els talibans “no tenen cap respecte a la pau” i, si no es rendeixen, “la mort els espera”.

Per alcap de l’Executiu afganèsAbdul·là Abdul·là, l’objectiu de l’atemptat és “interrompre la campanya electoral” dels comicis presidencials que tindran lloc el 28 de setembre, dels quals ell és un dels candidats, ha assenyalat a Twitter.

La campanya electoral va començar el 28 de juliol i aquell mateix dia un grup d’homes armats van atacar les oficines a Kabul d’Amrullah Saleh, candidat com a segon de la llista del president afganès, Ashraf Ghani, en un assalt que va deixar 24 morts i 50 ferits.

Acord de pau

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha assegurat que hi ha una possibilitat real de pau a l’Afganistan mentre les converses entre els Estats Units i els talibans continuen a Qatar. “Ara veiem una possibilitat real de pau a l’AfganistanEstem més prop d’un acord que mai”, ha indicat Stoltenberg en una roda de premsa a la capital neozelandesa, Wellington.

Fa mesos que els talibans dialoguen amb diplomàtics nord-americans per acordar la retirada de més de 20.000 efectius de les forces internacionals de l’Afganistan a canvi de garanties que el país no serà utilitzat com a base per a atacs terroristes.

Tensions amb els EUA

No obstant, fins ara s’han negat a negociar directament amb el Governd’Ashraf Ghani, que consideren un “titella” d’Occident. Davant de l’absència d’un alto el foc, els insurgents mantenen els atacs i les forces de seguretat continuen amb les operacions. El Govern de l’Afganistan ha anunciat la formació d’un equip negociador de cara a mantenir contactes directes amb els talibans, que dissabte van iniciar una nova ronda de contactes amb Washington.

Notícies relacionades

“A Doha, si els talibans fan la seva part, nosaltres farem la nostra i conclourem l’acord en el qual hem estat treballant”, ha manifestat l’enviat especial dels EUA per a l’AfganistanZalmay Khalilzad.

Malgrat les converses, la violència continua a tot el país amb atacs constants, incloent-hi atemptats com el d’avui a la capital afganesa, una situació que lesNacions Unides (ONU) relaciona amb l’intent de les parts d’aconseguir un millor posicionament a l’hora de negociar en els termes més favorables un acord de pau.