NEGOCIACIONS TRENCADES

Putin avisa Trump que disposa d'armes per contrarestar la sortida dels EUA del tractat nuclear

Putin remarca que l'abandonament "unilateral, amb un pretext artificial", del tractat complica la situació al món i crea "riscos per a tothom"

zentauroepp48716826 russian president vladimir putin gestures answers a question190620174441

zentauroepp48716826 russian president vladimir putin gestures answers a question190620174441 / Alexander Zemlianichenko

2
Es llegeix en minuts
Javier G. Cuesta

El president rus, Vladímir Putin, va fer, aquest dilluns, una advertència explícita als EUA davant la seva sortida del Tractat de Míssils d’Abast Curt i Mitjà (INF). En un comunicat difós pel Kremlin, el mandatari va repassar l’arsenal més modern de què disposa Rússia per fer front a un hipotètic rearmament nord-americà mentre desenvolupa coets encara més poderosos: “Tenim els míssils de llançament aeri Kinzhal i l’X-101, el míssil naval Kalibr, i altres futurs sistemes d’armes, incloent el míssil hipersònic Tsirkon”.

“El desmantellament amb un pretext artificial d’un dels tractats de control d’armesmés importants crea grans complicacions per a les qüestions internacionals i porta seriosos riscos per a tothom”, va assenyalar Putin. El passat 2 d’agost va deixar de tenir efecte l’acord que van firmar el 1987 Ronald Reagan i Mikhaïl Gorbatxov. Fa sis mesos, al febrer, els EUA van iniciar el procediment per a la seva sortida acusant Rússia de desenvolupar un coet que teòricament té un abast dins de la prohibició del tractat, entre 500 i 5.000 quilòmetres, de tal manera que no permetria respondre a temps en cas d’atac. No obstant, Moscou va exhibir el míssil de creuer Novator 9M729 afirmant que només assoleix un radi de 480 quilòmetres.

“Vull emfatitzar que tota la responsabilitat del que ha passat recau als EUA”, va remarcar el líder rus, que va fer una crida a reprendre les negociacions per garantir l’estabilitat i la seguretat mundial. Moscou sempre ha acusat Washington d’haver trencat l’equilibri nuclear el 2002 amb l’escut antimíssils, i en reiterades ocasions ha denunciat la violació del tractat pels nord-americans al desplegar a Romania i Polònia coets Aegis, limitats fins ara a barcos de guerra. Així mateix, també assegura que l’ús de drons a prop de les seves fronteres suposa una escalada de tensió perquè els radars desconeixen si porten càrregues nuclears.

Manteniment dels compromisos

“He instruït als ministeris de Defensa i Exteriors, i al servei d’Intel·ligència, a monitorar de la forma més exhaustiva possible els passos donats pels EUA per desenvolupar, produir i desplegar míssils de curt i mig abast”, va anunciar Putin, qui va declarar que si el Kremlin obté informació fiable d’això, “Rússia no tindrà cap altra opció que fer un esforç a escala total per crear míssils similars”. No obstant, el president rus va prometre que el seu país “mantindrà unilateralment els seus compromisos assumits i només actuarà quan hagi de respondre”, puntualitzant que els míssils no seran desplegats mentre els nord-americans no facin el mateix.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el viceministre d’Exteriors rus va instar la Casa Blanca a estendre el tractat START més enllà del seu final el 2021. Serguei Riabkov va advertir que el final del pacte que frena la proliferació nuclear seria un cop encara pitjor per a la seguretat del món.

Putin va advertir que Moscou “no està satisfet amb les declaracions pacifistes buides dels col·legues nord-americans i els seus socis”, tot i que va advocar per “un diàleg sense ambigüitats”. No obstant, la ruptura del tractat INF obre un camí ple d’incerteses. El 2018, Putin va dir davant el Parlament una de les grans frases de la seva legislatura: "Ara ens escoltaran". Llavors va anunciar míssils hipersònics, canons làser i drons submarins nuclears. Però era una cosa temporal: pocs mesos, després va reconèixer que "les principals potències també els tindran".