mobilitzacions

Hong Kong torna a sortir al carrer aquest diumenge

Les mobilitzacions es mantenen per la vaga general convocada per a dilluns

zentauroepp49323298 protesters gather at po tsui park as they take part in the a190804095409

zentauroepp49323298 protesters gather at po tsui park as they take part in the a190804095409 / Vincent Thian

2
Es llegeix en minuts

Milers de manifestants han sortit als carrers de Hong Kong aquest diumenge, un dia després de violents enfrontaments entre manifestants antigovernamentals i la policia. La ciutat controlada per la Xina ha sigut sacsejada per mesos de protestes contra un projecte de llei per permetre que les persones siguin extradides per ser jutjades a la Xina continental i es planeja unavaga general destinada a aturar la ciutat dilluns. 

La policia ha assenyalat en un comunicat que havien arrestat més de 20 persones per delictes durant la nit, inclosa la reunió il·legal i l’assalt. Dissabte, la policia va disparar múltiples rondes de gas lacrimogen en enfrontaments amb activistes vestits de negre a l’àrea de Kowloon.

Aquest diumenge, milers de manifestants han marxat pacíficament a la ciutat de Tseung Kwan O, als Nous Territoris, amb acolorits cartells i pamflets. Vestits de negre, els manifestants van victorejar quan van convocar una vaga massiva dilluns a Hong Kong. “Estem provant de dir-li al Govern que [retiri] el projecte de llei d’extradició i que la policia aturi les investigacions i la violència”, va dir Gabriel Lee, un estudiant de tecnologia de 21 anys.

Lee va dir que el que més el disgusta és que el Govern no responia a cap de les demandes dels manifestants ni examinava la violència policial. Dissabte els manifestants van provocar incendis als carrers davant d’una comissaria de policia amb contenidors d’escombraries, i van bloquejar l’entrada al túnel Cross-Harbour, tallant una important artèria que uneix l’illa de Hong Kong i la península de Kowloon.

Comerços tancats

Les principals botigues de la popular zona turística i comercial Nathan Road, normalment plenes els dissabtes, van tancar, incloses diverses botigues vint-i-quatre hores, la cadena de joies Chow Tai Fook i les marques de rellotges Rolex i Tudor. El que va començar com una resposta enutjada al projecte de llei d’extradició, ara suspès, s’ha negat a atendre les demandes per més democràcia.

Les protestes s’han convertit en la crisi política més greu a Hong Kong des que va tornar al domini xinès fa 22 anys, després de ser governada per la Gran Bretanya. Milers de funcionaris es van unir a les protestes antigovernamentals divendres per primera vegada des que van començar al juny, desafiant una advertència de les autoritats de mantenirse políticament neutrals.

Notícies relacionades

Les protestes marquen el desafiament popular més important per al líder xinès Xi Jinping des que va assumir el càrrec el 2012. L’agència oficial de notícies de la Xina, Xinhua, va escriure el diumenge que “el govern central no es quedarà de braços plegats i deixarà que aquesta situació continuï. Creiem fermament que Hong Kong podrà superar les dificultats i els desafiaments que s’acosten”. A Hong Kong se li ha permès retenir àmplies llibertats, com un poder judicial independent, però molts residents veuen el projecte de llei d’extradició com l’últim pas en una implacable marxa cap alcontrol del continent.

 

Temes:

Hong Kong