tensió a àsia

Hong Kong es prepara amb més protestes per a una vaga general històrica

Després de nou setmanes de manifestacions i enfrontaments amb la policia, l'excolònia britànica viurà aquest dilluns la seva primera convocatòria d'aturada total

zentauroepp49327330 topshot   police fire tear gas during a protest in the distr190804174405

zentauroepp49327330 topshot police fire tear gas during a protest in the distr190804174405 / ISAAC LAWRENCE

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

En pancartes i pintades en murs, en càntics de les manifestacions i a les xarxes socials, unes instruccions ubiqües: ‘Ba gong’, la crida per a la vaga en cantonès. Hong Kong ha viscut aquest diumenge els enèsims enfrontaments de carrer mentre es prepara per a un dia històric. Hi ha hagut vagues sectorials en els últims anys, però cap de general des de l’època colonial i s’entén que la jornada mesurarà el recolzament popular a unes protestes que arriben ja a les nou setmanes.

No hi ha lloc del món més improbable per a una vaga general que Hong Kong, epítom de l’eficiència i d’una incondicional cultura del treball que els locals eleven per sobre dels seus compatriotes de l’interior. Suposarà l’enèsim torpede a la salut econòmica d’una de les principals capitals financeres després d’un calendari de protestes que ha espantat inversors i turistes. És, doncs, el desafiament més audaç del moviment prodemocràtic després de comprovar que els rutinaris enfrontaments amb la policia i l’assalt del Parlament no ha vençut l’oposició del govern local.

Plans ambiciosos

Els plans són ambiciosos. Els organitzadors han sol·licitat el permís de concentracions a vuit districtes, un tràmit necessari per no incórrer en el delicte d’assemblea il·legal. L’èxit de la jornada dependrà del transport públic i les perspectives són optimistes. La Confederació de Sindicats ha confirmat que cinc aerolínies, dues companyies d’autobusos i una del metro han demanat als seus treballadors que s’afegeixin a la vaga.

Els joves van interrompre la setmana passada el servei del suburbà en el que es va entendre com un assaig general per demà. Cafeteries i restaurants, companyies de viatge, cadenes públiques de televisió i ràdio i gremis de metges també han anunciat el seu recolzament. És més dubtós què passarà amb el rutilant sector financer que apuntala l’economia local. Algunes firmes han enviat ‘e-mails’ als seus treballadors desincentivant la seva presència a l’oficina mentre que d’altres han amenaçat amb l’acomiadament i mostrat la seva defensa al govern de l’excolònia.

La recepcionista d’un hotel del districte de Wanchai revela que demanarà la baixa mèdica. “Molts farem el mateix. El meu cap sap que li crearem un problema, però és molt crític amb Pequín i no es queixarà massa”, assenyala. Chris ha decidit anar a l’oficina després de molts debats amb els seus col·legues perquè la seva companyia és a Shenzhen, la primera ciutat de la Xina continental. “Molts treballadors som de Hong Kong i creuem la frontera cada dia, però una vaga política és una anatema en la meva empresa xinesa”, explica.

Actuació policial

Notícies relacionades

Serà una jornada “pacífica, racional i sense violència”, han promès els organitzadors. Les exigències són les habituals: la cancel·lació definitiva de la llei d’extradició, una investigació independent sobre l’actuació policial, la retirada del qualificatiu de “disturbis”, l’alliberament sense càrrecs dels detinguts i el sufragi universal.

Els activistes han tornat a xocar amb la policia en les diferents manifestacions programades aquest diumenge. A Causeway Bay, un districte cèntric, s’han registrat els enfrontaments més seriosos amb el tradicional intercanvi de pedres i gasos lacrimògens. La cinquantena de detencions practicades la setmana passada han llimat la bel·ligerància dels joves. Ara defugen els enfrontaments a curta distància i corren quan els antiavalots avancen cap a ells.

Temes:

Xina Hong Kong