temor d'una cursa armamentística

Els EUA volen desplegar míssils a Àsia els pròxims mesos

El nou Secretari de Defensa diu que la renúncia al tractat INF dona via lliure per frenar l'ascens de la Xina a la regió

zentauroepp49296476 files  in this file photo taken on july 25  2019 us presiden190803121038

zentauroepp49296476 files in this file photo taken on july 25 2019 us presiden190803121038 / NICHOLAS KAMM

1
Es llegeix en minuts

Els Estats Units volen desplegar ràpidament nous míssils a Àsia, si és possible en els pròxims mesos, per contrarestar l’ascens de la Xina a la regió, va anunciar dissabte el nou líder del Pentàgon, Mark Esper.

“Sí, m’agradaria fer-ho”, va dir el Secretari de Defensa dels Estats Units, qüestionat sobre la possibilitat que els Estats Units despleguin a Àsia noves armes convencionals de mitjà abast, ara que ja no estan subjectes al tractat INF.

“Ens agradaria fer-ho com més aviat millor”, va dir Esper a l’avió que el portava a Sydney, la primera etapa d’una gira d’una setmana per Àsia. “Preferiria comptar en mesos”.

Final del tractat

La comunicació es produeix just després que divendres, després de sis anys d’advertències i sis mesos d’ultimàtum a Rússia pel seu incompliment del Tractat de Forces Nuclears d'Abast Intermedi (INF per les seves sigles en anglès), els Estats Units certifiquessin l’abandonament formal del pacte que Ronald Reagan i Mikhaïl Gorbatxov van firmar el 1987.

Notícies relacionades

L’Administració de Donald Trump compta amb el “recolzament total” en la decisió de l’OTAN, que també responsabilitza el govern de Vladímir Putin del col·lapse d’un acord que va limitar el desenvolupament, les proves i el desplegament de míssils de mitjà i curt abast amb capacitat nuclear i va contribuir a relaxar en plena guerra freda la carrera d’armes i l’amenaça d’un conflicte atòmic, tensions que ara es reactiven.