CURSA ARMAMENTÍSTICA

Els EUA i Rússia enterren un tractat nuclear i disparen els temors d'una nova cursa armamentística

Washington convida la Xina a formar part d'«una de nova era del control d'armes» que inclogui altres potències militars

Moscou també anuncia la sortida de l'acord, firmat per Gorbatxov i Reagan el 1987, en plena guerra freda

zentauroepp49300520 moscow  russian federation   23 01 2019    file    a russian190802111402

zentauroepp49300520 moscow russian federation 23 01 2019 file a russian190802111402 / SERGEI CHIRIKOV

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Després de sis anys d’advertències  i sis mesos d’ultimàtum  a Rússia davant del seu incompliment del Tractat de Forces Nuclears de Rang Intermedi (INF per les seves sigles en anglès), els Estats Units han certificat aquest divendres l’abandonament formal del pacte que Ronald Reagan i Mikhaïl Gorbatxov van firmar el 1987. L’Administració de Donald Trump compta amb el“suport total”en la decisió de l’OTAN, que també responsabilitza el govern de Vladímir Putin del col·lapse d’un acord que va limitar el desenvolupament, les proves i el desplegament de míssils de mitjà i curt abast amb capacitat nuclear i va contribuir a relaxar en plena guerra freda la carrera d’armes i l’amenaça d’un conflicte atòmic, tensions que ara es reactiven.

En un comunicat emès divendres, Mike Pompeo, secretari d’Estat dels EUA, ha declarat que“Rússia és l’única responsable de la mort del tractat”. El cap de la diplomàcia nord-americana ha assenyalat en concret a la violació del pacte que representa el míssil de creuer rus 9M729, la construcció del qual inicialment Rússia va negar per després defensar que està per sota del rang de 500 quilòmetres (l’INF regulava míssils amb abastos des d’aquesta distància fins als 5.500 quilòmetres). Les mateixes paraules es llegeixen en el comunicat de l’OTAN, en el qual l’Aliança Atlàntica promet respondre “en forma mesurada i responsable”als“riscos significatius”que representa el 9M729. “No volem una nova carrera d’armes i no tenim intenció de desplegar nous míssils nuclears a Europa”,ha dit en roda de premsa el secretari general, Jens Stoltenberg.

El Ministeri d’Afers Estrangers de Rússia ha confirmat que el tractat és “formalment mort”. I el col·lapse definitiu d’un pacte que des que va entrar en vigor va contribuir que Washington i Moscou reduïssin un 80% el seu arsenal nuclear desencadena nombroses alarmes, especialment a l’arribar en un moment en el qual ha tornat a elevar-se el risc de confrontació amb l’Iran i Corea del Nord manté el seu programa nuclear militar malgrat les negociacions directes entre Trump i Kim Jong-un.

Entre les veus d’alerta ha sonat la del secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, que ha advertit que la desaparició de l’INF “probablement elevarà, no reduirà, l’amenaça que representen els míssils balístics”. El món, ha dit Guterres, ha perdut “un fre de valor incalculable a la guerra nuclear”.

A la recerca de l’acord multilateral amb la Xina

Tot i que les advertències a Rússia van començar ja el 2013, sota l’Administració de Barack Obama, han culminat durant el govern de Trump, els plantejaments del qual intensifiquen la preocupació. El mandatari vol entrar, segons Pompeo, en “una  nova era que vagi més enllà dels tractats bilaterals del passat” i ha deixat clar el seu objectiu d’incloure en pactes multilaterals la Xina, actualment no subjecta a tractats de no proliferació.

“D’ara endavant els EUA insten Rússia i la Xina que s’uneixin a nosaltres en aquesta oportunitat d’oferir resultats reals de seguretat als nostres països i al món sencer”, diu el comunicat de Pompeo. S’obvia, no obstant, un dels problemes fonamentals d’aquesta estratègia: al maig, quan Trump va dir que havia discutit amb Putin la possibilitat d’un pacte trilateral, Pequín va respondre anunciant que “la Xina no participarà en cap negociació d’un acord de desarmament nuclear”.La majoria d’experts creu que la Xina ha recollit l’arsenal més avançat del món de míssils tot i que, almenys de moment, estan armats amb caps convencionals i no  nuclears.

Per a experts com Jan Techau, que ha fet una anàlisi per a 'The Washington Post’, el pas fet aquest divendres pels EUA és la “prova més visible” dels canvis geopolítics actuals. “Washington ha calculat que valia la penasacrificar l’estabilitat europea per recuperar paritat estratègica amb la Xina en aquest terreny”, ha dit l’expert del German Marshall Fund. “Tan comprensible com és en el nivell global, és una tragèdia per a Europa”.

El New START i una nova carrera d’armes

Amb la presència en el seu gabinet de falcons com l’assessor de seguretat nacional John Bolton Trump té també en el seu punt de mira el desmantellament d’un tractat encara més significatiu que l’INF, el New START, que des del 2010 limita el nombre de caps nuclears estratègics o de llarg abast desplegats pels EUA i Rússia i que expira el febrer del 2021. Aquesta mateixa setmana, en un discurs, Bolton va dir que és“improbable” que es renovi un pacte que va qualificar com a “fallit des del principi”.

Tot eleva el risc d’una nova carrera d’armes i l’analista militar Pavel Felgenhauer ha vaticinat en declaracions a AFP que “veurem el desenvolupament i desplegament de noves armes”. Rússia ja va anunciar que construirà els míssils que fins ara prohibia l’INF i els EUA tenen plans per començar a provar nous míssils tan aviat com aquest estiu.

Notícies relacionades

El Pentàgon, que a l’actual partida pressupostària comptava amb 48 milions de dòlars per a les respostes militars a potencials violacions russes de l’INF, ha sol·licitat gairebé 100 milions de dòlars per a l’any fiscal 2020. De moment, no obstant, la Cambra de Representants, controlada pels demòcrates i insatisfeta amb els raonaments de l’Administració, ha eliminat aquesta partida de la seva dotació pressupostada per a Defensa.

La incògnita, a més, és on es desplegarien els nous sistemes. “Nocrec que els europeus vulguin tenir-los”, li ha dit a ‘The New York Times' Gary Samore, que va ser responsable d’estratègia nuclear en el Consell de Seguretat Nacional d’Obama i ha calculat també que un desplegament al Japó o Corea del Sud podria enfurismar la Xina.