EL FUTUR D'EUROPA

El Banc d'Anglaterra adverteix d'un «impacte instantani» si hi ha 'brexit' dur

L'automoció, el transport, la indústria química i el sector alimentari serien els més afectats amb una sortida sense un acord

zentauroepp49278258 a street cleaner outside 10 downing street in london  wednes190802114810

zentauroepp49278258 a street cleaner outside 10 downing street in london wednes190802114810 / Aaron Chown

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El governador del Banc d’Anglaterra (BoE), Mark Carney, ha advertit que en el cas que es produís un brexit sense acord el 31 d’octubre causaria un“xoc instantani”enl’economia del Regne Unit, malgrat les mesures adoptades pel nou primer ministre, Boris Johnson, que ha posat en marxa aquesta setmana, que inclou un pressupost de 2.100 milions d’euros.  

“Sense un acord, l’impacte per a l’economia seria instantani”, ha advertit Carney a la BBC, ja que Johnson ha anunciat que la sortida serà el 31 d’octubre“passi el que passi”.  “Les empreses ja no podran operar”, ha advertit Carney en la seva hipòtesi. Quan se li va preguntar sobre el nombre d’empreses que podrien tancar en el cas d’un brexit dur, va respondre que seria “un nombre significatiu”.

El governador del Banc d’Anglaterra, Mark Carney, parla durant una conferència de premsa en el llançament d’un informe d’inflació al Banc d’Anglaterra, al centre de Londres, Gran Bretanya, l’1 d’agost del 2019 / will oliver (efE)

Preocupació econòmica 

El governador del Banc Central britànic ha assenyalat que alguns sectors es veurien particularment afectats per un brexit en aquestes circumstàncies. La situació canviaria abruptament les relacions comercials entre el Regne Unit i la Unió Europea (UE) sota els auspicis de les normes del’Organització Mundial del Comerç (OMC), que inclou aranzels i operacions sense gravàmens.

Els sectors més afectats serien els del’automoció i el transport en general, així com les indústries química i alimentària. Carney també ha reiterat que els supermercats al Regne Unit s’enfrontarien a un problema molt complicat, especialment per les dificultats per importar productes frescos de països de la UE, que no es conserven per gaire temps i, per tant, són difícils d’emmagatzemar.

El banquer ha advertit que pujarien els preus al Regne Unit de molts béns de consum quotidians, com “aliments i gasolina”, i que es registraria una caiguda en “ingressos reals en comparació amb un divorci amb acord”. Carney ha explicat que un brexitconduiria a una caiguda de la lliura, elevant el preu dels béns importats.

Prediccions negatives 

La probabilitat d’un brexit abrupte ha augmentat considerablement amb la recent arribada de Johnson a Downing Street. El nou cap de govern ha promès que el seu país abandonarà la Unió Europea el 31 d’octubre, independentment de si s’ha arribat a un acord amb Brussel·les.

Notícies relacionades

Carney va ser preguntat quan va publicar un informe trimestral del Banc d’Anglaterra sobre l’economia del Regne Unit. En aquest informe, el Banc d’Anglaterra va reduir el seu pronòstic de creixement a l’1,3% per al 2019 i el 2020, degut en part a les incerteses entorn del brexit que descoratgen les empreses a invertir.  

No obstant, alguns observadors estan sorpresos perquè el banc emissor no ha proporcionat xifres precises sobre les conseqüències d’un brexit dur. Carney i el Banc d’Anglaterra han sigut acusats regularment per brexiteers de ser alarmistes sobre les conseqüències econòmiques d’abandonar la UE.