ELECCIONS ALS EUA

Biden defensa el seu historial en el segon debat demòcrata

L'exvicepresident reviu el seu duel amb Kamala Harris, convertida també en diana d'altres candidats

election 2020 debate 94090-e0e88

election 2020 debate 94090-e0e88 / Paul Sancya (AP)

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Dimarts, durant el debat a Detroit de 10 aspirants del Partit Demòcrata a la nominació presidencial, els protagonistes van ser Elizabeth Warren i Bernie Sanders, ajudant a posar el focus en el pes que l’ala més progressista està tenint en la transformació de la formació, o en l’intent d’aconseguir-la. Aquest dimecres, al mateix escenari, en el debat entre 10 candidats més, el protagonista ha sigut l’exvicepresident Joe Biden, la màxima encarnació del centre, de l’aparell i de la història, llunyana i recent, del partit.

El llarg historial del veterà polític de 76 anysés el que ha contribuït que sigui ara per ara el millor posicionat a les enquestes, però també el converteixen en el principal focus d’atacs. El seu currículum inclou decisions i accions polítiques de fa dècades molt discutides avui. Però Biden, a més, es veu forçat a defensar parts del llegat de Barack Obama que no quadren amb el gir cap a l’esquerra, o que es veuen com a insuficients o insatisfactòries, especialment en matèries com les deportacions d’immigrants o els acords comercials.

Aquest equipatge, i la condició de favorit, ja van convertir Biden en diana en la primera ronda de debats el juny, quan la senadora Kamala Harris el va criticar amb especial duresa per declaracions i posicions en temes racials. Aquest cop han tornat a xocar no només en aquesta qüestió sinó en el que ara per ara és el tema central de la campanya, la reforma sanitària, tot i que el vicepresident ha arribat més preparat i no només per defensar-se, i defensar Obamacare davant propostes progressistes que advoquen per la sanitat universal gratuïta, sinó per atacar.

Atacs de diversos fronts

A Biden li feia falta aquesta preparació perquè en aquest debat els cops li han arribat des de molts fronts. El senador Corey Booker, un dels millors en el debat, ha qüestionat el paper de Biden en polítiques d’empresonament que van castigar especialment negres, posant en dubte que pugui liderar al país en temes com la reforma de la justícia penal. “Aquesta és una d’aquestes instàncies en què es va calar foc a la casa amb lleis de què vostè es responsabilitzava i ara no pot sortir amb un pla per extingir l’incendi”, li ha etzibat el senador, l’historial del qual com a alcalde de Newark Biden ha provat de posar en qüestió. En un altre moment, Booker també l’ha criticat per triar “parlar del llegat d’Obama quan li convé i esquivar-lo quan no” li va bé.

L’exvicepresident ha viscut també untens i personal enfrontament per temes d’immigració amb Joaquín Castro, amb qui va coincidir en el gabinet d’Obama quan l’hispà va ser secretari de Vivenda. Biden ha acusat Castro, que proposa despenalitzar creuar sense papers la frontera, de no haver parlat contra els tres milions de deportacions d’Obama quan era al govern, a la qual cosa Castro li ha replicat: “Sembla que un de nosaltres ha après les lliçons del passat i un altre no. Necessitem polítics que tinguin valor en aquest tema”.

Harris, colpejada 

Biden no ha sigut, en qualsevol cas, l’únic en rebre. I Harris, la segona amb millor posicionament a les enquestes dels 10 candidats en aquest debat, ha comprovat el preu d’aquest ascens i s’ha vist colpejada per diversos rivals tant per propostes de campanya com pel seu historial com a fiscal a Califòrnia que ja la té sota la lupa de molts progressistes. A aquesta història ha recorregut la representant de HawaiiTulsi Gabbardper donar a Harris un cop dur, recordant que “va posar més de 1.500 persones a la presó per violacions de marihuana” i llançant l’acusació que “va bloquejar proves que haurien alliberat un home innocent del corredor de la mortfins que els tribunals la van obligar a fer-ho, va mantenir gent a la presó quan ja havien complert la seva sentència per utilitzar-los com a mà d’obra barata per a l’estat i va lluitar per mantenir un sistema de fiances que impacta en els pobres de la pitjor manera possible”.

Notícies relacionades

Més enllà d’aquests i altres atacs, el debat ha permès també sentir posicions dels candidats sobre canvi climàticpolítica exteriorigualtat salarial o el possible ‘impeachment’ de Trump. I ha reforçat aspirants com Booker, que ha aconseguit incorporar a la conversa la necessitat de combatre la supressió de vot i ha posat èmfasi en la necessitat de mobilitzar grups de votants que poden resultar clau per a una derrota de Donald Trump, com les dones negres.

Denúncia de la política com a entreteniment

Ha sigut, en qualsevol cas, un enfrontament sovint tosc, amb menys pes de les idees que dels personalismes. I ressonava com encertada una reflexió que feia en la seva declaració final Andrew Yang, l’emprenedor que a la seva campanya alerta sobre els reptes que presenta l’automatització i proposa nous paradigmes econòmics. Recordant com en el primer debat el comentari principal en els mitjans era que va aparèixer sense corbata i no el fet d’haver arribat fins a aquest punt en la carrera per la nominació ha dit: “Aquí som. Amb maquillatge a les nostres cares, les nostres línies assajades d’atac, interpretant personatges en aquest programa de televisió realitat. És una de les raons per les que elegim una estrella de ‘reality tv’ com a president”.