Problemes a futur

El canvi climàtic pot causar deficiències psíquiques, obesitat i depressió

L'augment de la calor pot produir o exacerbar pandèmies com el Zika i altres malalties transmeses pels mosquits

ml01231

ml01231 / A Miguel Lorenzo

1
Es llegeix en minuts
El Periódico/Agencias

Els efectes del canvi climàtic poden causar deficiències psíquiques, defectes de naixement, obesitat, asma, depressió, entre altres problemes, si no s’adopten mesurades per fer-li front, segons un estudi publicat avui a Austràlia.

El treball del’Aliança Australiana de Salut Global (GHAA, sigles en anglès), analitza els efectes del canvi climàtic en la salut dels habitants d’Àsia Pacífic, especialment a les zones propenses a desastres naturals i en les quals els cultius han sigut afectats per la intensa calor.

"Els fills de les dones que han experimentat un dany, entre moderat i sever per casos objectivament avaluats i vinculats a les tempestes, sobretot entre el primer i segon trimestre d’embaràs, han perdut capacitat cognitiva", alerta l’informe.

Això es manifesta als dos anys amb la pèrdua d’almenys 14 punts de coeficient intel·lectual, així com un menor vocabulari, mentre que a llarg termini revela deficiències en el procés d’aprenentatge, problemes d’obesitat i mentals en l’adolescència.

L’estudi també assenyala que l’augment de la calor pot produir o exacerbar pandèmies com el Zika i altres malalties transmeses pels mosquits, i agreujar altres problemes pel deteriorament de la qualitat de l’aire i l’aigua com l’asma, les al·lèrgies, pneumònia o diarrees.

"No es podrà beure de les fonts d’aigua. El canvi climàtic fins i tot ha sigut vinculat a la depressió", segons l’informe, que realça els problemes en la salut mental generats per l’escassetat de recursos i els desastres naturals.

Així mateix, l’augment del nivell del mar o els desastres naturals poden minvar els cultius, la qual cosa pot causar un problema de desnutrició més gran entre les poblacions vulnerables, segons l’estudi, que assenyala que collites de grans com el blat de moro, el blat, l’arròs o la soja cauran en almenys un 10% el 2050.

Notícies relacionades

La investigació també destaca que l’augment de les temperatures provoca un absentisme laboral més gran per estrès que, en el cas d’Austràlia li costa cada any uns 8.700 milions AUD (5.990 milions USD o 5.369 milions EUR).

En un altre estudi publicat el 2017, GHAA va assegurar que el 2100 una de cada tres persones del planeta estarà exposada a onades de calor extrem suficients per causar la mort.