ULTRADRETA BRASILERA

Bolsonaro advoca per legalitzar la mineria en terres indígenes de l'Amazònia

El president critica els "xiïtes" ambientalistes i posa en dubte l'assassinat del líder d'una comunitat originària

zentauroepp39759309 amazonia190730094431

zentauroepp39759309 amazonia190730094431 / BRUNO KELLY

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El president del Brasil, Jair Bolsonaro, ha reiterat la seva intenció de legalitzar a qualsevol preu la mineria al’Amazònia.  El mandatari, a més, ha posat en dubte l’assassinat d’un líder de l’ètnia waiapi a Amapá en el marcd’invasions territorials tolerades pelGovern d’ultradreta.

El capità retirat ha assegurat que no existeix una "prova sòlida" relacionada amb la mort d’Emrya Wajãpilíder dels Waiãpi, en una zona allunyada del nord del país. Wajãpi va perdre la vida fa dos dies enmig d’una veritable invasió de miners armats i abillats amb uniformes militars. Bolsonaro creu que les oenagés "utilitzen l’indi com una maniobra" perquè estan interessades en les riqueses de l’Amazònia. Les reserves indígenes, va afegir, "estan impedint" el desenvolupament delsnegocis.

L’assassinat dellíder indígenaha provocat estupor local i internacional. La mateixa fiscalia va qualificard’"homicidi"  la mort de Wajãpi i va assenyalar que "no es descarta cap hipòtesi". El director de programesd’Amazon Watch, Christian Poirier, va denunciar les "polítiques imprudents" del Govern i la seva "negligència" amb "les comunitats amenaçades". El Consell Indigenista Missioner (CIMI), va alertar sobre "els discursos d’odi i agressió del president Bolsonaro i altres representants del seu Govern".

Pronunciament de Bachelet

Per l’alta comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans, Michelle Bachelet, es tracta d’un episodi "tràgic" així com "un símptoma inquietant del creixent problema de la invasió de les terres indígenes, especialment els boscos, per part de miners, fustaires i agricultors al Brasil".

Bachelet va demanar a les autoritats "investigar aquest incident i portar a la justícia tots els responsables en total conformitat amb la llei". La integritat física i el territori dels Waiapi es troben en perill. "Quan els indígenes són expulsats de les seves terres, no és només un problema econòmic", va afegir. L’exmandatària xilena va advertir en aquest sentit que l’obertura econòmica que proposa la ultradreta podria portar més "incidents de violència, intimidació i assassinats" en aquesta regió.

Bolsonaro va passar per alt les recomanacions de l’Alta Comissionada de l’ONU per als Drets Humans i de la mateixa justícia. “La meva intenció és regularitzar la mineria, legalitzar-la, fins i tot per a l’indígena, que ha de tenir dret d’explotar minerals a la seva propietat", argumenta el president ultradretà. El president considera que les "oenagés d’altres països" volen "que l’indígena continuï pres en un zoològic animal, com si fos un ésser humà prehistòric".

El capità retirat va confessar tenir "un profund disgust pels no brasilers" que opinen sobre qüestions de medi ambient al Brasil. Segons ell, els "xiïtes ambientals" impedien el creixement de les empreses en reserves ecològiques. "No sé per què aquestes persones tenen tant amor per les oenagés estrangeres", va afegir.

Exigències de França

D’acord amb Marcelo Leite, columnista del diari paulista ‘Folha’, "Bolsonaro lidera la república de la ignorància". Les seves opinions són font de constants curtcircuits al més alt nivell.

Notícies relacionades

Poques hores després de formular la seva posició sobre el futur de l’Amazònia, el president va rebre el ministre d’Afers Exteriors de França, Jean-Yves Le Drian.  De la seva boca va escoltar algunes exigències que sintonitzen amb les inquietuds de les oenagés.

Le Drian va fer saber al seu col·lega brasiler Ernesto Araújo tres exigències de França per ratificarl’acord subscrit entre la UE i el Mercosur després de més de dues dècades de negociacions. La primera té a veure amb la implementació del’Acord de París sobre canvi climàtic que la ultradreta, en sintonia amb l’administració Trump, es nega a validar. Però París també va demanar el respecte a les normes ambientals de què el capità retirat no deixa de malparlar.