REGNE ALAUITA

Els tres fronts diplomàtics del Marroc

Rabat ha virat l'estratègia del seu mandat des dels països del Golf, com pretenia el seu pare, fins a l'Àfrica subsahariana

El monarca està teixint una xarxa econòmica, diplomàtica i religiosa que l'ha reposicionat com a actor regional influent

zentauroepp49222954 graf9214  rabat  26 07 2019   fotograf a facilitada por la a190729142702

zentauroepp49222954 graf9214 rabat 26 07 2019 fotograf a facilitada por la a190729142702 / Agencia Maghreb Arabe Press

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Mesa

En els últims anys, el rei Mohamed VI ha fet un gir radical al seu mandat. Si bé el seu pare, Hassan II, va mirar amb ulls d’oportunitat alspaïsos àrabs del Golf, el seu fill ha modificat el rumb del’estratègia exterior i ha començat a teixir amb altres països africans una xarxa econòmica, diplomàtica i religiosa que l’ha reposicionat com a actor regional influent. 

Abans d’ingressar en laUnió Africana(UA), el monarca va iniciar una cursa de fons, viatjant per 54 països amb l’objectiu de guanyar recolzaments i complicitats per al seu retorn a la institució africana, que el seu pare va abandonar el 1982 per discrepàncies amb elFront Polisario. Des de la readmissió de Rabat en la UA el 2017, Mohamed VI ha d’afrontar tres grans fronts: 

Diplomàcia espiritual

El monarca, a qui se li atribueix l’estatus de “comanador dels creients”, va estendre el model religiós moderat a Europa cap alcontinent africà. El seu lideratge espiritual s’assenta en els valors de l’escola jurídica malikí, l’islam tolerant, i també en la riquesa delsufisme sunnita, que connecta amb les societats africanes en què aquesta part mística de l’islam està ben arrelada. Un extrem que l’ha portat a impulsar una inèdita diplomàcia espiritual.

Aquesta tendència s’ha concretat amb l’obertura a Rabat dels primers centres que acullen centenars d’imams i ulemes africansamb l’objectiu de prevenir l’extremisme religiós i, per tant, estendre un islam moderat sunnita per tot Àfrica. L’Institut de Mohamed VI per a la formació de predicadors i la Fundació de Mohamed VI d’ulemes africans s’inscriuen dins del compromís del Marroc per forjar més estabilitat i seguretat a la regió. El país magribí es consolida en el seu paper de mediador per lluitar contra elradicalisme, mentre és un agent clau en el fenomen migratori de la zona, amb les seves llums i les seves ombres.

Diplomàcia migratòria

El seu nou paper de país d’acollida, després d’haver fet, el 2013, els primers processos deregularització massiva per a migrants de l’Àfrica subsahariana, està transformant el model de societat marroquina. A l’incorporar l’estatus de terra d’acollida de migrants, obliga el monarca a plantejar un model de diversitat incloent-hi les identitats africanes. En més d’un discurs oficial, Mohamed s’hi ha referit com a "part de nosaltres" o ha parlat del Marroc com "una nació africana", desvinculant-se del’exclusiva idiosincràsia arabomusulmana.

Això sí, en la regularització dels migrants cal afegir-hi un context jurídic i plantejar polítiques públiques per acompanyar aquest procés. Altrament, la mesura de papers per a tothom que va transformar la imatge que projecta el Marroc a l’exterior, d’una nació repressora a una altra de més humanista, acabarà en foc d’encenalls.  La legalització dels subsaharians contrasta amb les violacions de drets que es continuen cometent contra la migració clandestina al nord del Marroc.

Diplomàcia econòmica

Notícies relacionades

El continent africà encara no ha mostrat la seva cara més puixant en termes derecursos naturals i energètics. Els múltiples nínxols que ofereix el continent continuen sent un esquer per a lesgrans potències, però també per a actors regionals com el Marroc. Rabat s’ha convertit en el primer inversor de l’Àfrica occidental i en el segon de tot el continent, només per darrere de Sud-àfrica. Cada dia, des de l’aeroport de Casablanca, un vol de l’empresa nacional d’aviació, la Royal Air Maroc, surt amb rumb a una de les 22 destinacions de l’Àfrica subsahariana en les quals Mohamed VI inverteix en recursos.

Els vincles econòmics establerts pels inversors marroquins, el sector de la telefonia mòbil, la xarxa bancària, la construcció, l’agricultura es miren amb recel des d’Europa, que es va treure de la màniga el concepte de la "triangularitat". Aquesta estratègia podria permetre als països europeus, a remolc del Marroc, però amb experiència al país magribí, diversificar els negocis cap a la resta del continent. 

Temes:

Àfrica Marroc