TENSIÓ A RÚSSIA

L'opositor rus Navalni "ha sigut enverinat", segons la seva advocada

La doctora del bloguer denuncia que la direcció del centre mèdic, en mans d'una diputada oficialista, no li ha permès ni tan sols examinar el seu client

L'activista, a la presó després d'haver sigut condemnat per convocar manifestacions no autoritzades, havia sigut hospitalitzat diumenge per una suposada "al·lèrgia"

FET52 MOSCÚ (RUSIA) 30/03/2017.- El líder opositor ruso, Alexéi Navalni (c), asiste a una audiencia en el Tribunal de Moscú (Rusia) hoy, 30 de marzo de 2017. El Tribunal estudia la legalidad del arresto administrativo de 15 días a Nalvani tras oponer resistencia a las fuerzas policiales durante una manifestación no autorizada en Moscú el pasado 26 de marzo. EFE/Sergei Ilnitsky

FET52 MOSCÚ (RUSIA) 30/03/2017.- El líder opositor ruso, Alexéi Navalni (c), asiste a una audiencia en el Tribunal de Moscú (Rusia) hoy, 30 de marzo de 2017. El Tribunal estudia la legalidad del arresto administrativo de 15 días a Nalvani tras oponer resistencia a las fuerzas policiales durante una manifestación no autorizada en Moscú el pasado 26 de marzo. EFE/Sergei Ilnitsky / SERGEI ILNITSKY (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Creix la preocupació pel que hagi pogut passar-li al principal líder de l’oposició a Rússia, Aleksei Navalni, ingressat diumenge en un hospital moscovita afligit del que inicialment es va dir que era una "al·lèrgia". Olga Mikhailova, advocada del bloguer, ha assegurat davant la mateixa porta del centre mèdic que el seu client havia sigut “enverinat” per “una substància química desconeguda”. Malgrat les protestes d’Anastasia Vasilieva, la doctora personal de Navalni, aquest va ser donat d’alta pels metges oficials a primera hora de la tarda d’aquest dilluns i enviat de nou a la presó. 

Hores abans d’aquestes acusacions tan contundents, en una publicació a Facebook autoritzada pel mateix bloguer empresonat, Vasilieva havia explicat els rocambolescos successos que es van esdevenir a l’hospital V.V. Vinogradov des de l’ingrés de l’activista diumenge al matí: la terapeuta no va poder en cap moment examinar el seu client i tan sols li van permetre veure’l a través d’una porta. Iaroslav Aixikhmin, terapeuta, cardiòleg i coneixedor també del seu expedient mèdic, tampoc hi va tenir accés. La direcció de la clínica està "en mans de la doctora Olga Xaràpova", que al seu torn és "diputada en l’assemblea municipal de Moscou per Rússia Unida", el partit governamental, ha denunciat Vasilieva a la xarxa social.

Mostres dels cabells i una samarreta

La pàgina web 'Mediazona' ha publicat que la doctora Vasilieva havia aconseguit agafar mostres dels cabells de Navalni i una samarreta perquè siguin examinats "de forma independent, possiblement a Europa". El dia anterior, quan Navalni va ser ingressat víctima, en principi, d’una "al·lèrgia", el seu portaveu, Kira Iarmix, va voler destacar que mai havia patit una malaltia semblant. A més, segons s’ha sabut en les últimes hores, els guardes que el custodiaven des de la seva condemna a 30 dies de presó es negaven a permetre la sortida del pacient cap a l’hospital, i només van cedir quan el personal paramèdic va amenaçar de muntar un escàndol.

Els metges del centre no han confirmat la versió de l’entorn de l’activista, tot i que s’han negat a esmentar la substància que, segons el seu parer, havia provocat els símptomes que presentava, és a dir, greus erupcions a l’esquena, lesions a la pell i secreció en un ull, al·legant el secret professional. Elena Sibikina, un dels professionals que van asumir el cas, ha destacat que no "hi ha proves" de l’enverinament amb un agent químic i ha insistit que la seva vida no estava en perill.       

Notícies relacionades

L’arrest ingrés hospitalari de Navalni es produeix en un moment de gran tensió entre el poder rus i l’oposició. Dissabte, unes  1.400 persones van resultar detingudes en una multitudinària protesta no autoritzadamultitudinària protesta no autoritzada en favor d’eleccions lliures que va congregar milers de persones i que es va prolongar durant tot el dia davant l’alcaldia i altres punts de la capital, mantenint en escac durant llargues hores les forces de l’ordre. De fet, aquesta mateixa nit, les forces antiavalots han dispersat amb violència manifestants que protestaven davant el centre on Navalni estava ingressat, i han arribat a detenir l’enviat especial del petit canal opositor TVDozhd, que emet per internet.

El veto als candidats opositors en les eleccions locals que se celebraran al setembre ha donat ales al moviment opositor, mentre creix el malestar social al país i cau la popularitat del president, Vladímir Putin,per primera vegada des de l’annexió de Crimea el 2014. Diversos opositors i dissidents russos a l’estranger han sigut enverinats en el passat. Alguns d’ells, com Vladímir Kara-Murza, en dues ocasions, i va aconseguir sobreviure. Fa dos anys, Navalni va patir un atac en el qual li van llançar pintura verda barrejada amb un agent químic que li va provocar la pèrdua de visió al’ull dret durant diversos mesos.