CREIX EL MALESTAR A RÚSSIA

Moscou reprimeix sense contemplacions una manifestació a favor d'eleccions lliures

La policia deté centenars de persones en un acte de protesta tens davant l'alcaldia moscovita pel veto als candidats opositors a les eleccions locals

Un desplegament de seguretat que no s'havia vist en molts anys pren el centre de la capital i realitza diverses càrregues contra els milers de manifestants que desafiaven la prohibició oficial

zentauroepp49238463 police officers detain a woman during an unsanctioned rally 190727174723

zentauroepp49238463 police officers detain a woman during an unsanctioned rally 190727174723 / Alexander Zemlianichenko

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

No hi ha hagut cap tipus decontemplacions amb els milers de manifestants que aquest dissabte, puntualment, a les14.00 hores, s’havien congregat als voltants de l’alcaldia de Moscou per protestar contra l’expulsió dels candidats opositors en les eleccions locals que tindran lloc el setembre que ve. Entre crits, empentes, i consignes com ara “és la nostra ciutat” o “Rússia sense Putin”, els congregats han desafiat la prohibició de les autoritats, protagonitzant escenes de gran duresa al centre mateix de la capital russa i han resultat detingudes almenys 800 persones.

Les protestes han seguit durant tota la tarda, quan els manifestants s’han concentrat al crit de “Putin, lladre” a la plaça Trubnaia, situada al nord-oest de Moscou, mentre la policia continuava duent a terme detencions aleatòries. Entre els centenars d’arrestats hi ha Maria Aliokhina, una de les integrants del grup Pussy Riot.

El desplegament policial per reprimir l’acció de protesta ha superat de llarg el que s’havia vist en les últimes convocatòries opositores. Milers d’antiavalots posicionats a les dues voreres del’avinguda Tverskoi, l’equivalent moscovita al passeig de Gràcia barceloní, anaven tancant espais i separant i arraconant els manifestants, que a tota hora han mantingut una actitud de desafiament i no s’han deixat apartar. Cada vegada que algú era arrestat, eixordadores esbroncadesxiulets i crits de “¡vergonya!” sortien de la multitud.

Zoya, que no vol esmentar el seu cognom, va amb freqüència a les manifestacions opositores, tot i que admet que té “por”. “Cuido el meu pare, que té 90 anys; si em detenen, temo per ell”, comenta. No li sorprèn la duresa de la repressió policial, una cosa que, segons la seva opinió, constitueix una mostra de l’estat d’ànim entre l’elit. “Tenen por, i per això fan servir tota la seva força repressora”, explica, assenyalant els antidisturbis.

Corrupció colossal

No gaire lluny d’ella, Larissa Ts. que va ser diputada a l’assemblea moscovita durant un decenni pel barri de Sókol abans que els candidats de Rússia Unida, el partit oficialista, arrasessin “mitjançant frau” en les últimes eleccions, denuncia el descomunal “nivell de corrupció” que va observar a l’alcaldia durant els seus anys de mandat. En especial a l’empresa ‘BGU Zhilishnik’, un monopoli municipal finançat amb diners públics que s’encarrega de tasques municipals, des de la neteja dels portals a la retirada de la neu a l’hivern.

 

Notícies relacionades

“Són colossals els diners que s’emporten; no tenen cap contrapès”, s’enerva. Larissa rebutja la cínica idea que manifestar-se a la Rússia actual “no serveix de res” més que per posar-se en perill, i recalca que la indignació dels russos“va a més”Aleksandr, un programador de 30 anys, explica que ha anat a la convocatòria per exigir que li tornin el dret a “escollir els seus representants”, tal com recull “la Constitució”. Entre tots dos, una dona cridava, indignada: “¡Aquests policies haurien de ser a Irkutsk, ajudant, i no aquí!”. Es referia a les inundacions que ha patit aquesta regió de Sibèria en les últimes setmanes, amb milers de damnificats.

Durant les càrregues policials s’han produït nombrosos ferits, incloent fractures a les cames, al cap o pèrdues de coneixement, segons l’organització OVD Info. Alguns periodistes han rebut patacades i fins i tot diputats han sigut immobilitzats a terra i colpejats amb puntades de peu. Un grup de manifestants que fugia de la policia va poder refugiar-se en una església d’un carreró pròxim gràcies als sacerdots que els van obrir la porta, segons informa ‘Meduza’.

El veto als candidats opositors a Putin desencadena les protestes

El veto als candidats opositors a <strong>Putin</strong> a les municipals del 8 de setembre ha sigut el desencadenant de les dures protestes d’ahir. La comissió electoral de Moscou va rebutjar les llistes amb l’argument que les firmes no eren vàlides i va acusar els opositors d’incloure 300 “ànimes mortes” i gairebé 10.000 persones inexistents.

Temes:

Rússia