MANIFESTACIÓ CONTRA EL GOVERN

Nous enfrontaments entre joves i policia quan Hong Kong entra en el tercer mes de protestes

Els agents llancen gasos lacrimògens per intentar dispersar els manifestants

Els concentrats protesten per l'actuació policial després de l'atac de proxinesos a opositors

zentauroepp49236343 hong kong  china   27 07 2019   riot police clash with prote190727141827

zentauroepp49236343 hong kong china 27 07 2019 riot police clash with prote190727141827 / RITCHIE B TONGO

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

Els joves autodenominats prodemocràtics i la policia van tornar a enfrontar-se aquest dissabte als carrers en una manifestació il·legal amb la qual Hong Kong compleix dos mesos de desordres socials. La protesta va tenir lloc a Yuen Long, un districte rural al nord de l’excolònia, i havia sigut planejada com a protesta contra els inaudits fets ocorreguts diumenge passat en una de les seves estacions de metro: un centenar de facinerosos proxinesos amb samarretes blanquesvan perseguir, van acorralar i van pegar els joves que arribaven després de la manifestació. Aquest nou element en l’equació va agreujar un quadro ja complicat.

El Govern, que ha permès totes les manifestacions, va prohibir aquesta per entendre que hi havia perill d’enfrontaments entre els joves i una població local amb un sentiment més afí a laXinacontinental. La qüestió que va sobrevolar la jornada era si apareixerien de nou els home de blanc. No hi va haver ni rastre d’ells i l’informe no va anar més enllà dels xocs setmanals entre els joves de negre i els agents de l’ordre públic.

Notícies relacionades

La concentració de desenes de milers de joves va seguir la tendència clarament baixista des dels dos milions que van desbordar el centre de l’illa el mes passat. La manifestació, com és costum, va començar amb ambient festiu i els càntics revolucionaris que criden a “recuperar Hong Kong”. I al capvespre, de nou, van aparèixer les hostilitats. Els joves van aixecar barricades i van llançar als agents qualsevol objecte que tenien a mà mentre ells van respondre amb gasos lacrimògens, esprai pebre i càrregues esporàdiques. Serà una sorpresa si des del primer bàndol no s’acusa aquest diumenge el segon de brutalitat policial.

Un manifestant hongkonguès torna un cartutx de gas lacrimogen a la policia durant les protestes, aquest dissabte. / ANTHONY WALLACE (AFP)

Calendari de protestes

Els joves es van dispersar cap a les 11 de la nit (hora local) i van prometre tornar a la càrrega en la manifestació programada per a aquest diumenge en el centre de Hong Kong. Serà l’enèsima d’un estressant calendari de protestes que van començar dos mesos enrere peroposar-se a la polèmica llei d’extradició. Aquesta llei ha sigut ja enterrada però no existeix cap indici que Hong Kong estigui a prop de recuperar la calma que requereix una capital financera.

Temes:

Xina Hong Kong