TENSIÓ ENTRE RÚSSIA I UCRAÏNA

Ucraïna captura un petrolier rus que va participar en l'incident de l'estret de Kertx

El barco, que va bloquejar en pas marítim, havia canviat de nom per escapar de la justícia ucraïnesa

zentauroepp49221983 izmail  ukraine   25 07 2019   a handout photo made availabl190726172309

zentauroepp49221983 izmail ukraine 25 07 2019 a handout photo made availabl190726172309 / STATE BORDER GUARD PRESS SERVICE

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas

Ucraïna ha capturat aquest dijous al petrolier rus 'Neyma', que va participar en el greu incident naval de l’estret de Kertx del mes de novembre passat entre barcos de la Marina ucraïnesa i patrulleres russes. El barco va bloquejar llavors l’estret pas marítim entre el mar Negre i el mar d’Azov quan Rússia va decretar el seu tancament a la navegació. La tripulació va ser interrogada pelsinvestigadors ucraïnesos i enviada de retorn a territori rus.

El 'Neyma' es trobava amarrat aquest divendres alport fluvial d’Izmail, no lluny de la desembocadura delriu DanubiSegons el Servei de Seguretat Ucraïnès (SBU), l’embarcació havia canviat de nom –’Nika Spirit’– amb l’objectiu d’"ocultar la seva participació en actes il·legals" tot i que això finalment es va revelar inútil ja que va ser identificada finalment pel seu número de l’Organització Internacional Marítima. El SBU ha considerat que el petrolier constitueix "una prova material", mentre ha anunciat que es cursaria una petició a un tribunal "per a la seva presa".

Moment delicat 

La captura es produeix en un moment delicat per a les relacions entre Rússia i Ucraïna, ja que podria malmetre l’intercanvi de presoners que negocien en aquests moments els dos països i podria afectar el cineasta ucraïnès Oleg Sentsov, condemnat el 2014 a 20 anys de presó per "terrorisme" en un judici qualificat de "farsa" per les organitzacions de drets humans. De fet, abans que Kíev acceptés repatriar els tripulants del 'Nika Spirit', el Ministeri d’Exteriors rus havia emès un dur comunicat amb aroma d’amenaça en la qual exigia l’immediat alliberament dels mariners. Si els membres "russos" de la tripulació "són convertits en ostatges, aviat hi haurà conseqüències", havia arribat a advertir.

La construcció d’un gegantí pont entre la península annexionada de Crimea i la veïna regió de Krasnodar per part de Rússia ha tensat a l’extrem la regió, que va desembocar al novembre en la presa de tres barcos militars ucraïnesos. Els 24 tripulants han sigut reclosos en una presó de Moscou, acusats d’"encreuament il·legal" de fronteres.          

Notícies relacionades

           

      

Temes:

Rússia