INCERTESA AL GOLF

Pompeo diu que anirà a l'Iran si és necessari i demana als aliats dels EUA que s'uneixin a la força marítima

zentauroepp47949416 file photo  u s  secretary of state mike pompeo leaves after190726124501

zentauroepp47949416 file photo u s secretary of state mike pompeo leaves after190726124501 / Yuri Gripas

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El secretari d’Estat dels Estats UnitsMike Pompeo, ha dit que està disposat a anar a l’Iran per mantenir converses enmig de les tensions entre Teheran i Washington, però també ha demanat al Japóla Gran Bretanya i altres nacions unir forces per protegir els petroliers que naveguen perl’estret d’Ormuz.

En una entrevista amb Bloomberg TV, Pompeo ha sorprès quan li han preguntat si estaria disposat a anar a Teheran: “És clar, si aquesta és la crida, m’encantaria anar-hi...M’agradaria l’oportunitat de parlar directament amb el poble iranià”.

Possibilitat de diàleg

Les tensions entre l’Iran i els EUA s’han incrementat des de l’any passat, quan el president Donald Trump va retirar els Estats Units del’acord nuclear iranià, dient que no era prou fort. Washington també va imposar noves sancions a Teheran.

Tant Trump com líders iranians han dit públicament que el diàleg és possible, però la possibilitat d’un diàleg va semblar retrocedir dimecres, quan el principal assessor militar del líder suprem de l’Iran, l’aiatol·là Ali Khamenei, va dir que Teheran no negociaria amb Washington sota cap circumstància.

Tensió contínua

La relació entre els dos països s’ha vist greument afectada en els últims tres mesos després delsatacs contra els petroliers a l’estret d’Ormuzl’estret d’Ormuz, davant les costes de l’Iran.

En una altra entrevista emesa per Fox News, Pompeo ha dit que Washington ja ha demanat al JapóFrançaAlemanyaCorea del SudAustràlia i altres nacions que s’uneixin a una iniciativa de seguretat marítima planejada a l’Orient Mitjà.

"Tots els països que tenen interès a assegurar que aquestes vies navegables estiguin obertes i que el cru i altres productes puguin fluir a través de l’estret d’Ormuz hi han de participar", ha afirmat Pompeo.

Cooperació internacional

Notícies relacionades

Un diplomàtic d’alt rang al Japó, l’aliat asiàtic clau de Washington, ha explicat a Reuters que Pompeo ha parlat amb el primer ministre, Shinzo Abe, per telèfon divendres, però que el Japó no està en condicions de decidir si es pot unir a qualsevol força marítima fins que els Estats Units proporcionin un pla de com funcionés tal operació.

Els comentaris de Pompeo s’ha produït després que l’Iran provés dimecres el que sembla ser un míssil balístic de mitjà abast que va viatjar uns 1.000 km (620 milles).