RELLEU A LONDRES

Johnson adverteix que l'acord del 'brexit' amb Brussel·les és "inacceptable"

El mandatari advoca per anul·lar la salvaguarda irlandesa

zentauroepp49209139 boris johnson190725125115

zentauroepp49209139 boris johnson190725125115

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

En la seva primera intervenció al Parlament, el nou primer ministre, Boris Johnson, ha argumentat que l’acord assolit amb Brussel·les per al'brexit'  és "inacceptable". Concretament, el mandatari ha advocat per anul·lar la salvaguarda irlandesa, que garanteix que mai hi haurà una frontera física a Irlanda. 

Al més pur estil de Trump, Boris Johnson ha assegurat que farà del Regne Unit "el millor lloc sobre la Terra". El líder conservador també ha afirmat que el sistema de control migratori ha de canviar.

Poc abans, el primer ministre britànic, Boris Johnson, havia fet la seva primera reunió del Govern després d’assumir dimecres el poder amb la comesa de complir amb el‘brexit’ el 31 d’octubreamb o sense acord.

Johnson, artífex de la victòria del 'brexit' en el referèndum del 2016, va reunir els seus nous ministres a la residència oficial de Downing Street, abans de pronunciar un discurs davant dels diputats a la Cambra dels Comuns, segons fonts oficials.

L’antic alcalde de Londres, de 55 anys, va fer una radical i brutal remodelació del Govern alcalde de Londres radical i brutal remodelacióGovern al retirar la majoria delsministres  que van estar al Govern de Theresa May Govern Theresa Mayi col·locar 'brexiteers', partidaris d’unasortida ràpida de la UE.

Entre els nomenaments destaquen el del ministre d’Economia, Sajid Javid, fins ara titular d’Interior, càrrec que ha recaigut en la diputada Priti Patel, mentre que la cartera d’Exteriors l’ocupa Dominic Raab, un dels partidaris més durs del 'brexit', fins i tot sense cap pacte, si fos necessari.

Una quinzena de dimissions

Més de 15 membres del Govern de May van dimitir o van ser substituïts per Johnson, que va guanyar Jeremy Hunt –extitular d’Exteriors– en la consulta interna del Partit Conservador pel lideratge de la formació i el càrrec de primer ministre.

L’edat mitjana del Govern de Johnson és de 48 anys, lleugerament per sota dels 51 anys de l’Executiu de May. Hi ha vuit dones, cosa que representa el 26% del Gabinet, menys que el 31% de l’anterior primera ministra.

Notícies relacionades

A l’assumir ahir el poder, després de ser investit per la reina Elisabet II alpalau de Buckingham, Johnson va prometre negociar "un nou i millor" acord amb la UE, que garanteixi la sortida d’aquest país del bloc i exclogui l’"antidemocràtica" clàusula irlandesa.

Aquesta clàusula de seguretat té per objectiu evitar una frontera física entre les dues Irlandes després del 'brexit' i ha sigut el principal obstacle perquè s’aprovés l’acord negociat per May, que va presentar la seva dimissió el passat 7 de juny.