MALESTAR A RÚSSIA

L'activista rus Navalni torna a ser detingut, dies després d'una multitudinària manifestació opositora a Moscou

L'activista, arrestat al costat del portal de casa seva quan es disposava a fer esport, havia convocat noves accions de protesta exigint eleccions lliures

zentauroepp48600310 alexei navalny190724095220

zentauroepp48600310 alexei navalny190724095220 / MAXIM SHEMETOV

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas

"L’esporta vegades ésperjudicial... Jo soc aquí, com un tonto, a la comissaria, amb pantalons d’anar a córrer.” Amb indissimulat sarcasme i un punt d’humor Aleksei Navalni, el bloguer anticorrupció i principal figura de l’oposició a Rússia, ha explicat aquest dimecres a través d’un vídeo difós a Instagram que ha sigut arrestat de nou per la policia. La detenció es produeix pocs dies després que l’oposició russa celebrés a Moscou el seu acte de protesta més multitudinari dels últims anys per exigir eleccions lliures.

 

Els més de 20.000 manifestants congregats dissabte passaten l’avinguda Akademika Sakharova de Moscou demandaven que les autoritats electorals de la capital aixequessin el veto imposat a la totalitat de candidatures opositores presentades en les eleccions locals que se celebraran el pròxim setembre, esgrimint defectes de forma. Durant l’acte, Navalni va prendre la paraula i va amenaçar d’organitzar accions de protesta permanents a la capital en el cas que els organitzadors dels comicis no posin fi a la prohibició. De fet, el bloguer anticorrupció ha convocat els seus seguidors a concentrar-se davant de l’alcaldia el pròxim dissabte si aleshores les peticions opositores no han sigut satisfetes. 

Kira Yarmitx, portaveu de Navalni, ha admès a Twitter que en aquesta ocasió, l’activista ha sigut acusat de convocar "manifestacions no autoritzades", un delicte que, segons la legislació russa, es castiga amb fins a 30 dies de presó. Navalni, inhabilitat per als càrrecs públics a causa d’una sentència condemnatòria en un cas de corrupció qualificat de "polític" per les oenagés de drets humans, és un assidu visitant de les comissaries moscovites. A començaments de mes, va passar 10 dies reclòs després de ser detingut en una manifestació de recolzament al periodista d’investigació Ivan Golunov, víctima d’un bast muntatge policial.         

Actes cada vegada més multitudinaris

Notícies relacionades

Els actes organitzats per l’oposició congreguen cada vegada més públic, un procés que discorre paral·lel al creixent malestar social que s’està instal·lant al país. Les raquítiques xifres de creixement del PIB, que en aquest exercici augmentarà poc més d’un 1%, segons les previsions oficials, contribueixen a estendre entre la ciutadania la impressió que el país està estancat, en contrast amb altres economies emergents com la Xina. A més, davant de les creixents estretors pressupostàries, les autoritats han començat a adoptar mesures impopulars, com l’augment de l’edat de jubilació l’any passat. I tot això està contribuint a minvar la popularitat del president Vladímir Putin i del’elit política en general.          

               

Temes:

Rússia