canvi al regne unit

Johnson s'envolta d'extremistes conservadors en la ruta cap a un 'brexit' sense acord

El nou primer ministre britànic ha esborrat del mapa d'una tacada la immensa majoria dels membres de l'antic Executiu de Theresa May

zentauroepp49199069 britain s new prime minister boris johnson waves from the st190724220036

zentauroepp49199069 britain s new prime minister boris johnson waves from the st190724220036 / Frank Augstein

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Els ultraconservadors britànics han aconseguit el control del Govern al Regne Unit. Boris Johnson no ha deixat ni una canya dreta. En qüestió de minuts, el nou primer ministre va esborrar del mapa d’una tacada la immensa majoria els membres de l’antic Executiu de Theresa May. No hi va haver remodelació, sinó ruptura. Johnson ha col·locat als llocs clau els més acèrrims defensors del ‘brexit’ dur, fidels de moment, a la seva persona i a la seva causa.

Sajid Javid, fins ara ministre de l’Interior, és el nou responsable de Finances.  Priti Patel, una de les capitostos de la campanya a favor de la sortida durant el referèndum, es posa al capdavant del ministeri d’Interior. Dominic Raab, que va proposar tancar aquesta tardor el Parlament, va rebre la cartera d’Afers Exteriors. Stephen Barclay es queda al ministeri per al ‘brexit’.  Ben Wallace, un incondicional de Johnson, portarà Defensa; Liz Truss, Mercat Exterior, i Michael Gove, serà el ‘chancellor’ del Ducat de Lancaster, un càrrec sense cartera, però important.  Un dels nous assessors del primer ministre és Dominic Cummings, el cervell darrere de la campanya de ‘Vote Leave’, que va encarnar l’actor Benedict Cumberbatch en un drama per a televisió sobre el ‘brexit’.   

Nou acord

Perquè hem de parlar de drama. Amb un discurs incoherent i fanfarró, més propi del candidat de campanya que del nou estadista que hauria de ser, Johnson va reiterar emfàticament que traurà el Regne Unit de la Unió Europea el 31 d’octubre “sigui com sigui” i els que ho dubtin “s’equivoquen”.  Es va mostrar convençut de poder imposar a la Unió Europea la reobertura del pacte. “Farem un nou acord, un acord millor, que maximitzi les oportunitats que el ‘brexit’ ens pot donar, per desenvolupar una nova i excitant associació amb la resta d’Europa, basada en el mercat lliure i el recolzament mutu”. Però si no hi ha renegociació, els britànics, va advertir, han d’estar llestos per a una sortida sense acord. “És vital que ens preparem per a la possibilitat remota que Brussel·les es negui a negociar més i ens vegem forçats a marxar sense acord, no perquè vulguem aquesta solució, per descomptat que no, però és de sentit comú estar preparats. I, als que segueixen profetitzant un desastre, els va dir que no subestimin aquest país”.

Johnson va elucubrar la possibilitatd’“aconseguir un acord sense controls a la frontera d’Irlanda”: “Perquè ens neguem, sota qualsevol circumstància, a aquests controls i a l’antidemocràtic ‘backstop’”. En la seva al·locució davant de la famosa porta del 10 de Downing Street, va proclamar: “Els que aposten contra la Gran Bretanya perdran, perquè restaurarem la confiança en la nostra democràcia”. En el to enèrgic que esperaven els extremistes del ‘brexit’, va prometre actuar ràpidament. “Confio plenament que en 99 dies podem tancar l’assumpte. Però no esperarem 99 dies, perquè els britànics estan cansats d’esperar. Ha arribat el moment d’actuar, de prendre decisions, que ens donin un fort lideratge i canviï el nostre país a millor”.   El nou primer ministre va reiterar el dret a quedar-se al país dels ciutadans de la Unió Europea que hi resideixen.

Agenda casolana

Notícies relacionades

Johnson també va marcar els seus objectius i prioritats a l’agenda domèstica. Va anunciar l’augment de 20.000 policies més als carrers, la reducció del temps d’espera per veure el metge de família, la protecció als jubilats a fi “que no hagin de vendre la casa per pagar per l’atenció” que necessiten. També va prometre la millora de l’ensenyament primari i secundari, una xarxa nova d’infraestructures per a carreteres i trens, banda ampla d’internet, salaris més alts, més productivitat i “el dret a milions de joves de posseir la seva pròpia vivenda”, així com “fer als negocis la confiança d’invertir en tot el Regne Unit”. Cal unir el país “responent les peticions de la gent oblidada”. Amb el seu rostre més liberal, va defensar la igualtat de cada ciutadà, independentment de raça, gènere, o de la seva orientació sexual, així com la “llibertat d’expressió”, valors, tots, “autènticament britànics”.  Semblava que Johnson oblidés que no té majoria per portar a terme els seus plans. Una elecció general anticipada és l’única solució possible.

L’audiència entre la reina i el que es va convertir en el ministre número 55 que té el Regne Unit i el 14 al qual ha encarregat formar Govern la longeva sobirana, va durar quaranta minuts.  Camí de la tradicional trobada, el cotxe de Johnson i la seva comitiva es van veure bloquejats al Mall per un grup de manifestants de Greenpeace. Al tornar, escoltant les seves paraules davant de les càmeres i entre el grup dels seus col·laboradors, hi havia a primera fila Carrie Symonds, la nòvia de Johnson, que arriba a Downing Street en ple procés de divorci.