ENERGIA ATÒMICA

Kim presumeix de nou submarí i pressiona Trump per tornar a negociar

Pyongyang augmenta el seu aparador militar mentre no hi ha novetats sobre una tercera cimera sobre desnuclearització

afp 1j10e2

afp 1j10e2 / KCNA VIA KNS (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

Corea del Nord continua assortint el seu aparador militar mentre espera la promesa tornada dels Estats Units a la mesa de negociació. La premsa nacional ha mostrat al líder Kim Jong-un inspeccionant el seu nou submarí amb el desplegament fotogràfic que mereixen les ocasions especials. Kim escruta l’aparell mentre l’acostumada camarilla apunta febrilment a les llibretes les seves agudes observacions, que igual valen per a submarins que per a granges porcines o gratacels en construcció perquè no hi ha àrea del coneixement humà que no domini.

El líder va manifestar després de la visita la seva "gran satisfacció", explica l’agència oficial KCNA. També va remarcar "la necessitat d’un increment constant i fiable de les capacitats de defensa nacional, dirigint els esforços cap al desenvolupament d’armes navals i equipament com submarins". Del nou submarí se sap poc. Serà operatiu ben aviat i serà destinat al mar Oriental (també conegut com a mar del Japó), informa la KCNA.

L’examen detingut de les imatges permet algunes conclusions. És gran, molt gran, més gran que els altres 70 submarins nord-coreans. Està en unes drassanes cobertes, protegit dels satèl·lits internacionals que fotografien cada metro de terra nord-coreà, el que suggereix que no és un més en la flota.

Assajos d’invasió

Pyongyang s’ha esforçat a desenvolupar submarins capaços de llançar míssils. Suposen una millora operativa tremenda perquè els projectils són molt més difícils de detectar que els disparats des de llançadores terrestres i, a més, permeten acostar-se a l’objectiu. Tres anys enrere, quan Corea del Nord i els Estats Units es creuaven amenaces de destrucció massiva, Pyongyang va provar amb èxit un míssil des d’un submarí, però els experts jutgen que són lluny d’un domini fiable de la tecnologia. La mida endevinada de l’inspeccionat per Kim Jong-un suggereix que podria carregar els míssils intercontinentals.  

La seva exposició pública remarca la irritació al nord del Paral·lel 38. Pyongyang va advertir dies enrere que podria jubilar la seva moratòria unilateral de llançaments de míssils i assajos nuclears si els Estats Units i Corea del Sud no cancel·laven les seves planejades maniobres militars conjuntes al seu veïnat. Aquestes maniobres periòdiques han descompost sempre Corea del Nord perquè les considera assajos d’invasió. La dinàmica negociadora amb Seül i Washington han aconsellat aprimar-les, però Pyongyang exigeix ara la seva suspensió.

Notícies relacionades

Són les turbulències esperables d’un procés de desnuclearització molt més complex del que presumia Donald Trump quan es va avenir a seure per parlar amb Corea del Nord. Les negociacions estan interrompudes des delfiasco de la cimera de Hanoi, del qual Kim i Trump van marxar sense acord i amb recriminacions recíproques. Corea del Nord ha aclarit que la seva paciència acabarà a fi d’any i ha suggerit que després tornarà al seu camí bel·licista.

En aquests últims mesos ha llançat diversos míssils de curt abast que no van violar les convencions de l’ONU, però sí que van estimular la reacció dels assessors més inflamats de la Casa Blanca. Trump els va desdenyar: "Són diverses armes petites que han inquietat la meva gent, però no a mi". Aquest dilluns va insistir que "no hi ha hagut proves nuclears, no hi ha hagut proves de míssils, no hi ha hagut res". Els dos líders es van citar breument aquest mes a Panmunjon, la icònica localitat a la frontera coreana, i Trump es va convertir en el primer president nord-americà a trepitjar terra del nord. Allà van acordar reprendre les negociacions i preparar una tercera cimera.