HOMOFÒBIA A RÚSSIA

Assassinada una militant dels drets homosexuals a Sant Petersburg

Els companys d'Elena Grigorieva afirmen que havia sigut atacada en diverses ocasions, a més d'amenaçada i insultada a les xarxes amb comentaris homòfobs

zentauroepp49185297    yelena grigoriyeva190723165526

zentauroepp49185297 yelena grigoriyeva190723165526

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Elena Grigorieva, militant delsdrets homosexuals a Sant Petersburg i assídua participant en els actes de protesta i  piquets contra les polítiques del Kremlin, ha sigut trobada morta a la segona ciutat de Rússia amb diverses ferides d’arma blanca. Segons els seus companys i familiars, l’activista havia patit recentment episodis de "violència" i havia rebut nombroses amenaces per part de grups homòfobs a través de les xarxes socials.

"Sovint era objecte de violència i l’amenaçaven de mort; la Lena i el seu advocat acudien a la policia, que no reaccionava; li deien 'quan l’assassinin, truqui’ns’", ha assegurat a Facebook Dinar Idrisov, militant dels drets de l’home, defensor de Grigorieva davant de la policia i molt pròxim a ella. "Avui he sabut que havia demanat a una coneguda nostra que cuidessin del seu gat en el cas que li passés alguna cosa", ha continuat. Contactat per EL PERIÓDICO, Idrisov assegura no tenir dubtes que l’assassinat està relacionat "amb la seva activitat política". "Tot i que després s’acabi demostrant que ha sigut obra d’un desequilibrat, el poder és responsable d’haver creat aquesta atmosfera de violència contra els opositors", explica a través del telèfon, en to d’indignació.    

 

El cos sense vida, que presentava vuit ganivetades alrostre  i a l’esquena, va aparèixer al costat de la porta de casa seva, alcarrer Pulkovskaya, en un barri del sud de Sant Petersburg. Grigorieva, nascuda a Nizhni Nóvgorod fa 41 anys, també mostrava símptomes d’haver sigut escanyada. Aquesta dona participava amb freqüència en els actes organitzats per l’oposició i pels moviments en favor del col·lectiu LGTB, i en nombroses ocasions havia sigut arrestada per la policia, segons han confirmat dos dels seus companys. Recentment, se la va poder veure a les accions de defensa de les tres germanes Jachaturyan, que van matar el seu pare violador i abusador i han sigut acusades per la justícia russa d’homicidi sense atenuants, així com en les protestes pels vetos alscandidats opositors en les pròximes eleccions locals del mes de setembre.  

A tot això li havia valgut ser inclosa en la llista negra d’una organització homòfoba denominada 'Sierra contra els LGTB", que havia realitzat ofensives declaracions públiques respecte a les minories sexuals a Rússia, arribant fins i tot a oferir diners a voluntaris disposats a atacar els membres d’aquests col·lectius, segons ha denunciat la publicació 'Diari de Sant Petersburg'.

Investigació criminal

Notícies relacionades

'Fontanka', una pàgina 'online' de Sant Petersburg ha informat que les forces de l’ordre havien obert una investigació criminal i havien detingut un sospitós, un individu que després va ser posat en llibertat sense càrrecs. Des de l’aprovació per la Duma el 2013 de la ja cèlebre llei que prohibe la propaganda gai a Rússia, els col·lectius de defensa dels drets de l’home han estat advertint del perill que la legislació servís d’excusa per justificar la violència homòfoba. Constantment, en els mitjans no governamentals apareixen publicats casos d’abusos o fins i tot assassinats. A Txetxènia, república de majoria musulmana sota la sobirania de Moscou, les oenagés han denunciat l’existència de camps d’internament per a homosexuals.