Una banda armada ataca manifestants al metro de Hong Kong

Els agressors, vestits de blanc i armats amb pals i barres metàl·liques, causen ferides a 36 persones

1f3015ef-69af-4cfe-9cd2-60ca07691f9f-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

“La violència no soluciona cap problema, la violència només alimenta més violència”, ha alliçonat Carrie Lam, la cap executiva de Hong Kong, després d’una de les nits més convulses que es recorden a l’illa. La casuística ja feia preveure els enfrontaments entre joves i policia al centre de la ciutat. La novetat va arribar a mitjanit a Yuen Long, a l’altre extrem de l’excolònia, amb hordes de proxinesos atiant els joves. Al Govern hongkonguès ja se l’intuïa desbordat i incapaç d’embridar el conflicte que ja fa dos mesos que dura sense necessitat d’aquest nou i inquietant element en l’equació.

La posada en escena de la roda de premsa suggeria la gravetat del quadro. Lam ha comparegut secundada pel cap policial i els més alts càrrecs amb un rostre sever. Se li havien acumulat els capítols violents per condemnar amb l’obligació de l’equidistància per evitar suspicàcies en una societat fracturada. Ha al·ludit per igual al vandalisme sobre l’Oficina de Relació amb la Xina i als atacs indiscriminats als joves a Nous Territoris com expressions violentes intolerables. L’interès periodístic, no obstant, l’ha obligat a focalitzar la seva atenció en els segons.

“Aquest comportament és irritant, no el permetrem ni el tolerarem. Ja he ordenat als  comandaments policials que no estalviïn cap esforç a arrestar els atacants”, ha dit. Els hongkonguesos van acabar el dia ahir commocionats després de veure a les xarxes socials els vídeos de centenars d’individus amb samarretes blanques i armats amb pals perseguint, acorralant i colpejant els joves de samarretes negres que tornaven de la manifestació diürna. A les escales mecàniques, als passadissos de l’estació, als carrers... les imatges suggereixen una ràtzia incontrolada que va deixar 45 ferits.

Sense policia a la vista

Des del bàndol prodemocràtic se’ls etiqueta com a membres de les tríadas i gorill·les pagats per Pequín. L’única certesa és que els facinerosos es van excedir sense policia a la vista i el Govern ha hagut de respondre avui per la seva tardana intervenció. L’explicació oferta és que els efectius estaven enfeinats en aquells moments barallant-se amb l’altre bàndol al centre de la ciutat, ha recordat el cap policial, Stephen Lo.

La primera parella d’agents va arribar a l’estació minuts després de les alertes, ha seguit, i va haver d’esperar reforços després de comprovar que la situació els desbordava. “El nostre personal és insuficient, perquè, cada vegada que hi ha una gran manifestació que pot provocar violentes confrontacions, hem de desplegar efectius de diversos districtes cap al centre”, ha assegurat Lo. No sembla una raó inversemblant, però és segur que no calmarà els joves. Al Govern li seria fàcil dissipar les acusacions de complicitat amb una cascada de detencions en les pròximes hores, perquè molts dels atacants anaven amb la cara descoberta i abunden les gravacions.

Notícies relacionades

Lam també va reconèixer que la moral dels agents és baixa. La policia hongkonguesa, tradicionalment assenyalada com la millor d’Àsia, ha quedat atrapada sense remei en el conflicte. Rep crítiques per pegar molt i per pegar poc, pels seus mètodes brutals i per permetre l’impune saqueig del Parlament. Ahir van ser assetjats a les seves comissaries per masses de joves enfurismats i avui han rebut la visita de centenars de ciutadans per mostrar-los el seu recolzament. No és difícil intuir la trasbalsadora pressió a què estan sotmesos.

La protesta de diumenge va seguir el patró conegut. Una marea negra formada per centenars de milers de hongkonguesos va avançar des delparc de Victòria i, després de diverses hores de marxa pacífica, es va dividir cap als objectius assenyalats. Van ser atacades amb ous i tinta les façanes de la comissaria de Wanchai i les del’Oficina de Relació amb la Xina. L’emblema nacional que la remata va quedar desfigurat. Aquesta impune humiliació als símbols xinesos, que a l’interior porta una llarga temporada entre barrots, ha descompost la premsa oficial. Els “desafiaments a l’autoritat del Govern central” i els “insults a la nació xinesa” no seran tolerats, han aclarit aquest matí. “Mereixen una condemna ferma i els criminals hauran de ser castigats d’acord amb la llei”, assegura l’agència oficial Xinhua.

Temes:

Xina Hong Kong