MOBILITZACIONS CONTRA EL GOVERN REGIONAL

Hong Kong, en alerta per la nova onada de protestes contra la llei d'extradició a la Xina

Desenes de milers de persones es manifesten contra l'erosió de llibertats que suposa la norma

c701be76-21c5-4db8-b8f2-d7c0c355dcfa-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Desenes de milers de persones han marxat aquest diumenge a Hong Kong en unes protestes antigovernamentals que evidencien el rebuig del projecte de llei d’extradició, transformat en un nou front contra el que molts veuen com una erosió de les llibertats per part de Pequín.

Milions de ciutadans s’han manifestat en els últims dos mesos en una demostració de força sense precedents contra la líder de Hong Kong, Carrie Lam, provocant l’agitació social més greu a l’excolònia britànica des que va tornar en mans del Govern xinès fa 22 anys.

Els manifestants han marxat a temperatures d’uns 31 graus amb pancartes amb lemes com “mentidera” i “no hi ha excusa, Carrie Lame”. Un cartell enganxat en un fanal demanava una “investigació sobre la brutalitat policial”. Molts d’ells han ignorat el punt final oficial i semblaven dirigir-se al districte central d’Almirallat, on els manifestants van irrompre fa tres setmanes, donant lloc a escenes caòtiques.

Barreres davant del gratacel de l’HSBC

La policia està molt preocupada sobre possibles escaramusses i episodis de violència entorn del govern i als complexos legislatius i la seu policial”, ha declarat la diputada Claudia Mo. Mentrestant, el banc HSBC va col·locar grans barreres de metall al carrer, davant el seu lluent gratacel.

Si bé la majoria dels manifestants s’han retirat pacíficament, alguns han protagonitzat episodis de violència a altes hores de la nit a l’enfrontar-se amb la policia. La força policial de la ciutat és al centre de la polèmica després que els agents disparessin bales de goma i gasos lacrimògens el mes passat per dispersar els manifestants a Hong Kong.

Les últimes protestes s’han produït un dia després que desenes de milers de persones es mobilitzessin per expressar el seu recolzament a la policia, acusada per algunes veus d’ús excessiu de la força contra els activistes.

Retirada de la llei d’extradició

Els lemes de la manifestació d’aquest diumenge reclamaven la retirada total del projecte de llei d’extradició, que permetria que les persones siguin extradides a la Xina continental per a un judici, i una investigació independent sobre les denúncies d’abusos policials. Altres demandes eren la retirada de càrrecs contra manifestants i el sufragi universal.

El cap de setmana passat, dues protestes inicialment pacífiques van degenerar en escaramusses entre policies i activistes armats amb pals, el que va resultar en desenes de ferits i més de 40 arrestos. Aquestes baralles van seguir a grans brots de violència al centre de Hong Kong el mes passat, quan la policia va obligar els activistes a retrocedir amb gas lacrimogen i bales de goma.

Un país, dos sistemes

Notícies relacionades

Lam es va disculpar per la confusió que va causar el projecte de llei d’extradició i la va declarar “morta”. Els opositors al projecte de llei, que temen que es pugui utilitzar per silenciar la dissidència, diuen que només acceptaran la seva retirada.

Segons els termes de l’entrega del Regne Unit a la Xina el 1997, a Hong Kong se li va permetre conservar llibertats extenses sota la fórmula d’“un país, dos sistemes”, inclòs un poder judicial independent i el dret a protestar. Però per a molts residents de Hong Kong, el projecte de llei d’extradició és l’últim pas en una marxa implacable cap al control per part de Pequín.

Temes:

Xina Hong Kong