EXCAVACIONS ARQUEOLÒGIQUES A SMOLENSK

Trobat a Rússia el cos d'un dels generals favorits de Napoleó

Un equip d'arqueòlegs francesos i russos troben les restes mortals de l'oficial sota una pista de ball d'un parc a Smolensk

Charles Gudin va resultar ferit de mort en la batalla de Valutin el 1812, durant la campanya militar francesa al país dels tsars

zentauroepp49146860 napoleon en rusia antes de la batalla de smolensk  el 20 de 190720181230

zentauroepp49146860 napoleon en rusia antes de la batalla de smolensk el 20 de 190720181230 / Nastasic

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Durant anys, milers de persones van ballar, sense saber-ho, sobre les restes mortals d’un dels generals favorits de Napoleó. Un equipd’arqueòlegs francesos i russos acaba d’anunciar la troballa, sota els fonaments d’una pista de ball d’un parc a Smolensk, a uns 400 quilòmetres a l’oest de Moscou, del que amb gran probabilitat és el cadàver de Charles-Ettiene Cesar Gudin de La Sablonnière, un alt oficial de l’Exèrcit francès que va morir l’agost de 1812, durant la desastrosa campanya militar napoleònica a Rússia i el nom del qual roman inscrit des del segle XIX a l’Arc del Triomf a París. 

“Els nostres experts treballen ara a Moscou amb les restes trobades; després tenim previst fer proves de l’ADN amb descendents directes de Gudin, que ja han acceptat col·laborar-hi", explica a EL PERIÓDICO, sense ocultar la seva satisfacció, Maria Katasonova, vicepresidenta del Fòrum del Desenvolupament d’Iniciatives Francorusses i organitzadora de les excavacions. Tots els indicis obtinguts fins ara permeten concloure, amb gairebé total seguretat, que es tracta del cos delgeneral buscat, indica la historiadora. En especial, "el fet que fos enterrat en solitari, la disposició de la tomba, però sobretot, l’absència de la cama esquerra", cosa que concorda amb la informació recollida als arxius històrics sobre les ferides patides per Gudin al camp de batalla.

"És un moment històric no només per a mi, sinó per als nostres dos països", ha declarat l'arqueòleg francès Pierre Malinovski 'Rabochy Put', un diari local de Smolensk. “Aquest projecte té un important significat no només des del punt de vista d’historicocultural, sinó que també s’ha convertit en un element de la diplomàcia entre pobles”, afirma Katasonova.  De fet, com s’encarrega de puntualitzar aquesta estudiosa, els treballs no s’aturen amb la troballa de Gudin, sinó que continuaran als voltants  de la població de Vyazma, a uns 100 quilòmetres a l’oest de Smolensk, amb l’objectiu de recuperar els cossos de desenes de soldats francesos caiguts "durant la retirada" de les tropes gal·les el novembre de 1812.

Junts a l’escola de Briennes

Gudin i Napoléon es van conèixer durant la infància, quan tots dos van cursar estudis militars al’Acadèmia de Briennes. D’origen aristocràtic, de seguida és promogut al grau de subtinent i participa, com a primera missió a l’exterior, en unaexpedició militara Haití. Durant les guerres napoleòniques va prendre part a nombrosescampanyes militarsi es va forjar un enorme prestigi com a comandant, en particular per les seves actuacions en les batalles que van tenir lloc en territori alemany. El 1809, després de l’audaç conquesta d’unes illes alriu Danubisituades davant Bratislava, a l’actual Eslovàquia, va ser condecorat amb la Gran Creu de la Legió d’Honor.

Notícies relacionades

L’afany del Napoleó de derrotar la Rússia imperial, aliat de la Gran Bretanya, va truncar la vida de l’alt oficial quan només tenia 44 anys. Una bala de canó li va arrencar una cama i li va ferir de gravetat l’altra durant la batalla de Valutin, a l’estiu de 1812, just en el moment en què la divisió que dirigia aconseguia prendre una posició enemiga. Dies més tard va morir com a conseqüència de les seves ferides a Smolensk. Davant de la impossibilitat de traslladar de tornada el cadàver a França, per ordre del mateix emperador se li va extreure el cor, que va acabar sent dipositat finalment en una capella del cementiri parisenc de Pere Lachaise. 

Es diu que cabdill francès, una de les últimes persones que el va veure amb vida, va plorar al conèixer la notícia. “El general Gudin era un dels oficials més distingits de l’Exèrcit; era recomanable per les seves qualitats morals, així com per la seva bravura i la seva intrepidesa”, va deixar escrit en un dels seus butlletins militars datat el 23 d’agost d’aquell any. Ara, dos segles després de la seva defunció, si les proves finalment confirmen la troballa, el general predilecte de Napoleó tornarà a França per ser enterrat ambtots els honors militars.                                

Temes:

Rússia