CRISI AL GOLF PÈRSIC

La tensió s'agreuja entre Londres i Teheran després de la captura d'un petrolier britànic per forces iranianes

"L'Iran m'havia assegurat dissabte passat que volia relaxar la situació, però ha actuat fent el contrari", diu Hunt

zentauroepp49147544 an iranian revolutionary guard troop member rapels to britis190720194924

zentauroepp49147544 an iranian revolutionary guard troop member rapels to britis190720194924 / REUTERS TV

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El Regne Unit considera "un acte hostil i agressiu" la captura per part de l’Iran d’un petrolier britànic divendres passat a l’estret d’Ormuz. El Govern de Londres rebutja la versió de Teheran que el barco es va veure involucrat en un accident per no respectar les normes internacionals de navegació. En un vídeo divulgat a les xarxes socials pels Guardians de la Revolució, s’aprecia com diverses llanxes ràpides envolten l’'Stena Impero' mentre soldats emmascarats, portant armes automàtiques, llisquen amb cordes des d’un helicòpter a la coberta del barco. Les imatges són similars a l’abordatge dut a terme pels Royal Marines britànics el 4 de juliol quan van capturar un petrolier iranià en aigües de Gibraltar.

Protecció per als barcos

El ministre d’Afers Exteriors, Jeremy Hunt, va parlar amb el seu homòleg iranià, Javad Zarif, per expressar-li la seva “gran decepció” per les accions del règim de Teheran. “L’Iran m’havia assegurat dissabte passat que volia relaxar la situació, però ha actuat fent exactament el contrari”, va assenyalar Hunt en un tuit. “El que ha de comptar són els actes, no les paraules. Els barcos britànics han de ser i seran protegits”. Hunt també es va reunir novament amb el Comitè Nacional de Seguretat, COBRA, per estudiar la situació. Segons la ministra de Defensa britànica, Penny Mordaunt, una fragata de la Royal Nay es trobava a una hora del lloc on les forces iranianes van capturar el petrolier. El barco va ser conduït al port de Bandar Abbas, al sud del país, segons les autoritats portuàries de la regió.

Tropes americanes 

Notícies relacionades

El petrolier tenia com a destinació l’Aràbia Saudita, i les autoritats d’aquest país van anunciar haver acceptat la presència de tropes americanes, en el que serà el primer desplegament d’aquest tipus des de les guerres contra l’Iraq. Les forces americanes van estar en territori saudita durant 10 anys i dues guerres, entre 1991 i el 2003.  El seu retorn ara és una demostració de força, un gest dissuasiu i una mostra preocupant de l’escalada del conflicte.

Auxiliar del terrorisme econòmic

La captura de l’'Stena Impero' es va produir poques hores després que el Tribunal Suprem de Gibraltar decidís prolongar durant 30 dies la detenció d’un petrolier iranià, capturat fa dues setmanes per les autoritats britàniques, davant de la sospita que transportava petroli a Síria, i violava així les sancions imposades per la Unió Europea al règim de Damasc. L’Iran nega l’acusació i considera el que va passar un acte de “pirateria”. En un tuit, Zarif va insistir: “Contràriament a la pirateria a l’estret de Gibraltar, la nostra acció al golf Pèrsic consisteix a fer respectar les lleis marítimes internacionals. És l’Iran qui garanteix la seguretat al golf Pèrsic i a l’estret d’Ormuz. El Regne Unit ha de deixar de ser un auxiliar del terrorisme econòmic dels Estats Units”, va afegir el cap de la diplomàcia iraniana, en al·lusió a les sancions econòmiques restablertes per Donald Trump, després de la seva retirada unilateral de l’acord nuclear del 2018.    

Temes:

Iran Regne Unit