PROTESTA A LA CAPITAL RUSSA

Demostració de força de l'oposició russa al congregar a Moscou unes 20.000 persones

Els manifestants demanen que s'aixequin tots els vetos als candidats opositors de cara a les eleccions locals de setembre

Navalni amenaça de perpetuar les accions de protesta si les autoritats electorals no permeten participar en els comicis tots els aspirants

zentauroepp49145466 moscow  russian federation   20 07 2019   russian opposition190720211210

zentauroepp49145466 moscow russian federation 20 07 2019 russian opposition190720211210 / SERGEI ILNITSKY

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Elpòsit de malestarque s’ha instal·lat a la societat russa des del’estiu passat, quan el Govern va anunciar lesprimeres mesures socials impopularscoml’augment de l’edat de jubilació, va ‘in crescendo’. L’oposicíón russa ha aconseguit organitzar aquest dissabte a Moscou la manifestació més multitudinària dels últims anys congregant a l’avinguda Akademika Sajárova, al centre de la ciutat, entre 12.000 (segons la policia) i 20.000 persones (segons l’organització) que protestaven contra la negativa de les autoritats electorals a registrar els seus candidats de cara alscomicis locals que se celebraran al setembre.

Els detectors de metalls instal·lats pelsagents de l’ordre en els accessos a l’escenari del’acte opositor no van exercir de suficient força de dissuasió per alsmanifestants. Elbulevard amplede diversos carrils que porta el nom deldissident sovièticmés cèlebre oferia un aspecte a vessar, amb ciutadans que portaven cartells molt crítics contra l’alcaldia i el Kremlin. “Tinc dret a escollir”, resava un dels pasquins més vistos, normalment acompanyat amb el nom de l’opositorexpulsat de la llista de candidats. 

Notícies relacionades

Entre els assistents hi havia el bloguerAleksei Navalni,que ha advertit que si durant la setmana que ve les autoritats electorals no feien marxa enrere, convocaria una nova acció de protesta, en aquesta ocasió davant l’alcaldia. Dmitri Gudkov, un dels afectats pel veto, s’ha despatxat a gust contra les autoritats: “Ells (el poder) decideixen per nosaltres sobre de què hem de parlar, què hem de mirar, llegir i pensar”. Ilià Iaixin, company de l’assassinatBorís Nemtsov, ha recordaten una entrevistaa la publicació ‘online’ ‘Meduza’ que des del 2005 s’havia presentat a totes les eleccions i gairebé sempre li havien impedit la participació. 

Ànims crispats 

Elsànimses van encendreaquesta setmanaquan la comissió electoral va anunciar que unatrentena de candidats opositorsno participarien a les eleccions de la Duma municipal a Moscou al·legant defectes en larecollida de firmes. Des d’aleshores, cada vespre els polítics exclosos s’han congregat a laplaça Trúbnaiaexigint que la decisió fos revocada. Després de l’èxit de la protesta, tots els ulls estan posats ara en quina serà la reacció de les autoritats. Fa unes setmanes, un altre pols entre el poder i l’oposició es va resoldre amb unareculada oficialistaen tota regla,retirant-setots els càrrecs contrael periodista d’investigació Ivan Golunov, víctima d’un muntatge policial descarat. Tot fa pensar que el Kremlin va percebre llavors el potencial desestabilitzador del cas. 

Temes:

Rússia