COMPAREIXENÇA D'ESTIU

Merkel dona el seu recolzament a les congressistes menyspreades per Trump

La cancellera alemanya defensa una reforma europea del sistema d'asil i la pressió als carrers de l'activisme climàtic

monmartinez49128581 berlin  germany   19 07 2019   german chancellor angela merk190719151801

monmartinez49128581 berlin germany 19 07 2019 german chancellor angela merk190719151801 / CLEMENS BILAN

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

“¡Envieu-les de tornada! ¡Envieu-les de tornada!”. Donald Trump interrompia el seu discurs per deixar que milers dels seus seguidors demanessin expulsar dels Estats Units dones congressistes demòcrates no blanques que, com Ilhan Omars’han atrevit a criticar el president i la seva relació amb l’Estat d’Israel. Dies abans, el magnat les va assenyalar a Twitter deixant caure un“per què no tornes al teu país”que ha aixecat polseguera a l’altre costat de l’Atlàntic.

Aquest divendres la cancellera alemanya, Angela Merkel, no ha dubtat a criticar rotundament les discriminatòries paraules de Trump. “Sense cap dubte, rebutjo aquests comentaris i vull mostrar la meva solidaritat amb les quatre congressistes que ell va atacar”, ha remarcat, en resposta a una pregunta d’un periodista en la seva tradicional roda de premsa d’estiu.

La cancellera comença ara un breu període de vacances després d’un mes en què les seves tremolors públiques han fet saltar les alarmes sobre un possible problema de salut. No obstant, Merkel ha volgut descartar aquestes especulacions i ha assegurat que es troba “saludable” per seguir al capdavant del Govern. Justo avui, una enquesta del canal ZDF revelava que un 80% dels alemanys considerava aquests possibles problemes com un assumpte privat.

Reforma migratòria

Tot i que amb el qüestionablepacte amb Turquial’arribada derefugiatsa Europa ha descendit en els últims anys,el Mediterrani continua sent una gegant fossa comuna per als que fugen de la misèria.Des que a l’estiu del 2015 va optar per unapolítica migratòriade portes obertes –que ha anat tancant–, Merkel va demanar un sistema de quotes per repartir aquestes persones de forma equitativa entre els estats de laUE. “El rescat marítim no és només una obligació, sinó també un imperatiu de la humanitat”, ha assegurat.

Amb una aliada com Ursula von der Leyen al capdavant de la Comissió Europea, la cancellera veu amb més optimisme una possible reforma de laConvenció de Dublín, que estableix com a norma que només es pot sol·licitar asil al primer país europeu al qual s’arriba, cosa que acaba sobrecarregant els països mediterranis. Merkel ha recolzat així la intenció de la seva companya de partit de corregir aquests errors. Al setembre es debatrà a Malta un mecanisme voluntari de repartiment de refugiats entre els estats solidaris.

Elogis a l’activisme climàtic

La trobada de Merkel amb els mitjans de comunicació ha tingut lloc mentre pels carrers de Berlín centenars d’estudiants tornaven a protestar contra el canvi climàtic com fan cada divendres des de fa mesos. La cancellera ha volgut reconèixer l’esforç de l’activista mediambiental Greta Thunberg i del movimentFridays for Future.“La serietat amb què els joves ens assenyalen que les seves vides estan en joc ens ha portat sens dubte a actuar amb més decisió en aquest sentit”, ha afegit.

El pròxim 20 de setembre el gabinet climàtic del Govern anunciarà un nou paquet de mesures amb el qual pretenen complir amb elsobjectius climàticsdel país de cara al 2030. Una serà la introducció d’un impost al CO2, la manera “més eficient” d’incentivar mitjans més sostenibles. No obstant, Alemanya no ha fet els deures de moment i, malgrat ser un país ric, continua sense destinar prou recursos per transformar la seva economia cap a models més sostenibles.

Consolidant el seu llegat

Notícies relacionades

Com era d’esperar, Merkel ha utilitzat aquest acte amb la premsa per defensar la promoció de dues de les seves més estretes aliades: d’una banda, el nomenament de la seva hereva Annegret Kramp-Karrenbauer com a ministra de Defensa, i de l’altra, l’elecció de Von der Leyen com a presidenta de la Comissió Europea. Els dos moviments permeten a la cancellera abonar el terreny perquè floreixi quan ella abandoni el càrrec el 2021.

Merkel confia a no acabar el seu mandat de manera abrupta i mantenir a la superfície el seu Govern amb els socialdemòcrates (SPD), amb qui assegura que està treballant “de manera molt, molt fiable”. No obstant, la crisi perpètua en la qual els seus socis viuen instal·lats pot portar-los a optar per una sortida de l’Executiu el pròxim desembre, quan han de revisar aquest acord de Gran Coalició. Si ho fan, precipitaran l’adeu de la cancellera i el final de l’era Merkel.