AMENAÇA D'ESCALADA

Trump anuncia que han abatut un dron iranià a l'estret d'Ormuz

Afirma que es va tractar d'un moviment "defensiu" davant de l'acostament del dron, no tripulat, a un dels seus barcos

Teheran desmenteix les "delirants" paraules del president dels EUA i afirma que totes les seves naus estan bé

lpedragosa17900896 iranian ships participate in a naval parade on the160112230018

lpedragosa17900896 iranian ships participate in a naval parade on the160112230018 / HANDOUT

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La tensió amenaça d’escalar de nou al’estret d’Ormuz. Aquest dijous, hores després que l’Iran anunciés la recent captura d’un petrolier estranger amb l’acusació de contraban de combustible, el president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat que un dels seus barcos de guerra ha fet caure un dron iranià no tripulat en el que ha qualificat d’“acció defensiva”.  L’Iran, per la seva banda, s’ha afanyat a desmentir-ho assegurant que tots els seus drons "han tornat bé a les seves bases". El règim de Teheran ha qualificat de "delirants i sense fonament" les paraules de Trump.

Segons el mandatari, que ha fet l’anunci durant una cerimònia a la Casa Blanca, el dron es va acostar a menys de mil metres de l’USS Boxer, un barco amfibi d’assalt des del qual es poden llançar avions i helicòpters. L’acostament representava, en paraules del mandatari, una“amenaça a la seguretat de la nau i la tripulació”.Després de desatendre diverses crides a retirar-se, el dron va serimmediatament destruït”segons Trump. Un portaveu del Pentàgon ha afegit en un comunicat que el Boxer es trobava en aigües internacionals. No està clar si el dron estava armat.

“Aquesta és l’última de moltes accions provocadores i hostils de l’Iran contra barcos que operen en aigües internacionals”, ha dit el líder nord-americà, que ha declarat també que “els EUA es reserven el dret de defensar el nostre personal, les nostres instal·lacions i interessos”. Així mateix, ha demanat a“totes les nacions que condemnin els intents de l’Iran d’alterar la llibertat de navegació i el comerç global”.

Una altra escalada

El portaveu de les Forces Armades iranianes, el general Abdolfazl Shékarchi, citat per l’agència Tasnim, ha desmentit Trump. "Malgrat les al·legacions delirants i sense fonament de Trump, tots els drons del golf Pèrsic i de l’estret d’Ormuz, incloent-hi el que ha esmentat el president dels EUA, han tornat bé a les seves bases", ha destacat Shékarchi.

Notícies relacionades

El suposat abatiment del dron iranià arriba menys d’un mes després que Teheran fes caure un dron nord-americà, també sense tripulació, al qual va acusar d’haver entrat al seu territori. Trump llavors va estar a punt de llançar un atac militar a tres objectius a l’Iran però va desarticular l’operació en l’últim moment. En el seu lloc, el Pentàgon va llançar un atac cibernètic.

Tot i que l’operació cibernètica no va ser confirmada oficialment diverses fonts van assegurar que va tenir per objectiu els sistemes informàtics encarregats del llançament de míssils iranians així com ordinadors d’un grup d’intel·ligència de Teheran que Washington vincula a diversos atacs a petroliers al golf d’Oman, una de les més importants i transitades vies marítimes de transport de cru.