MEMBRES DE L'ESTAT ISLÀMIC

Condemnats a mort els tres marroquins que van assassinar dues turistes escandinaves

Els assassins van decapitar les dues joves de 24 i 28 anys el desembre del 2018

Els altres 21 detinguts han rebut penes d'entre cinc anys i cadena perpètua

zentauroepp46316466 this undated handout picture shows 28 year old maren ueland 190718173518

zentauroepp46316466 this undated handout picture shows 28 year old maren ueland 190718173518

2
Es llegeix en minuts
Efe

Els tres joves marroquins que van assassinar i van decapitar dues turistes escandinaves el desembrepassat, de 24 i 28 anys, en una muntanya de l’Atles han sigut condemnats a mort pel tribunal que jutja aquells fets.

El Tribunal d’Apel·lació de Salé (ciutat veïna de Rabat), encarregat de delictes de terrorisme, va condemnar així a la pena capital Abdessamad el Joud (venedor ambulant de 25 anys), Youness Ouziad (fuster, de 27), i Rachid Afati (fuster, de 33), que poc abans de perpetrar la seva acció havien jurat lleialtat al denominat Estat Islàmic.

Tots tres han confessat ser els autors materials de l’assassinat de la ciutadana danesa Louisa Vesterager Jespersen, de 24 anys, i de la seva amiga noruega Maren Ueland, de 28, que van ser decapitades el 17 de desembre passat dins de la seva tenda de campanya quan feien muntanyisme a la localitat d’Imlil a les hores prèvies a la seva ascensió a la muntanya Toubkal, el cim de l’Atles i del nord de l’Àfrica.

Els altres 21 jutjats per complicitat en aquells fets en diferents graus han sigut condemnats a penes d’entre cinc anys i la cadena perpètua.

Grup criminal organitzat

Entre els quals hi ha el ciutadà hispaosuís Kevin Zoller Güervos, condemnat per la seva part a 20 anys de presó per la seva complicitat en aquells fets, tot i que durant el judici ha mirat de desmarcar-se per complet d’aquell crim i els seus autors: "He tingut la desgràcia de coincidir amb males persones en el meu camí. No soc extremista i mai ho he sigut", va dir Kevin davant del jutge.

Els principals càrrecs per a tots els condemnats van ser "formació de banda criminal per preparar i cometre actes terroristes, atemptar de forma premeditada contra la vida de les persones", "comissió d’actes salvatges", possessió i ús d’armes", "intent de fabricació d’explosius", tot això en el marc d’"un projecte col·lectiu per atemptar contra l’ordre públic".

El jutge Abdelatif Amrani va seguir gairebé al peu de la lletra les peticions de la Fiscalia i va condemnar així a la perpetuïtatAbderrahman Khayali, un altre còmplice dels autors, que estava al corrent dels fets tot i que no va ser present en l’assassinat.

Pena màxima

Els tres condemnats a mort més Khayali hauran de pagar, a més, conjuntament dos milions de dírhams, uns 200.000 euros, en concepte d’indemnització per als familiars de les víctimes, tot i que és improbable que puguin fer-ho donada la seva pobra condició econòmica, ja que ni tan sols van poder pagar-se un advocat.

Un dels condemnats, Abdessamad Al Joud, arribant al tribunal del judici /  MOHAMED SIALI (EFE)

El jutge va denegar la petició de les defenses d’ordenar un peritatge per als acusats pels seus suposats desordres psicològics, com va desestimar també la responsabilitat civil subsidiària de l’Estat, sol·licitada pels advocats de les víctimes per la suposada ineficàcia o negligència a l’hora de garantir la seguretat de la població. Les parts tenen ara deu dies per apel·lar la sentència.

Notícies relacionades

En el seu últim torn de paraula, els quatre acusats principals es van mostrar aparentment penedits dels seus actes i van dir: "Que Déu ens perdoni", mentre que els altres 20 van mirar de desvincular-se’n, tot i que no neguessin la seva ideologia extremista.

Malgrat les condemnes a mort, és improbable que els tres acusats principals siguin executats, ja que hi ha al Marroc una moratòria de fet de la pena capital, i l’últim reu executat ho va ser el 1993. Tot i així, persisteixen en el Codi Penal deu delictes que estan castigats amb la pena de mort.

Temes:

Marroc