RELLEU A BERLÍN

L'hereva de Merkel es converteix en ministra de Defensa

Annegret Kramp-Karrenbauer relleva Ursula Von der Leyen, nova presidenta de la Comissió Europea, i assumeix una cartera molt complicada que ha desgastat tots els seus predecessors

alemania / periodico

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sorpresa a Alemanya. La secretària general de la Unió Demòcrata Cristiana (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer, es convertirà en la nova ministra de Defensa del país, i relleva, així,Ursula Von der Leyen, elegida aquest dimarts com anova presidenta de la Comissió Europea.

D’aquesta manera, l’assenyalada com a herevad’Angela Merkel  al capdavant del conservadorisme alemany assumeix la que és probablement la cartera ministerial més complicada de totes. En un país de tradició social antimilitarista com és Alemanya aquest càrrec ha acabat desgastant tots els seus predecessors.

Fa tot just uns dies la mateixa AKK desmentia els rumors i negava qualsevol intenció d’entrar a l’Executiu alemany. Així, doncs, si és considerada la delfina de la cancellera, ¿per què assumeix aquesta tasca? Alguns mitjans assenyalen que, encara que sigui en un càrrec complicat, entrar al Govern és el pas previ per agafar el relleu de Merkel —que avui fa 65 anys— al capdavant de la cancelleria de cara a les eleccions del 2021.

Per als alts càrrecs de la CDU i el seu partit germà, la Unió Social Cristiana de Baviera (CSU), enviar el seu “número u” el Govern és també una manera de mostrar el seu compromís amb l’Exèrcit alemany. “És la millor opció per donar força a l’Executiu”, ha assenyalat el líder bavarès, Markus Söder. Anteriorment Kramp-Karrenbauer, de 56 anys, ja havia servit com a ministra de l’Interior a l’Estat del Saar, on també va exercir com a primera ministra entre el 2011 i el 2018.

Un càrrec complicat

Amb cinc anys i mig al capdavant del Bundeswehr, Von der Leyen ha sigut fins ara la ministra més longeva en aquest càrrec. Ella, però, també ha patit el desgast al no ser capaç, segons els crítics, de modernitzar prou un exèrcit alemany que no acaba d’engegar. Això va fer que alguns, com l’exdirigent socialdemòcrata Martin Schulz l’assenyalessin com la ministra “més dèbil” del país. Dilluns va anunciar la seva dimissió, i es va jugar, així, el seu futur a una votació alParlament Europeu que va sortir bé.

AKK tindrà una sèrie de reptes per encarar: modernitzar l’Exèrcit, incrementar-ne el personal i el pressupost per obtenir més bon material, reconduir una relació amb les tropes que ha quedat tocada i investigar i depurar les seves files de radicals d’extrema dreta, un cas que va obrir la fricció amb la seva predecessora.

Baralla per la cancelleria

Notícies relacionades

Durant la tarda s’havia especulat que el relleu de Von der Leyen seria l’actual ministre de Sanitat, Jens Spahn, fet que l’hauria convertit en el primer home gai al càrrec de la cartera. Tot i que ha sigut derrotat de nou per AKK, que ja el va vèncer al convertir-se en secretària general de la CDU i al frustrar les seves aspiracions, s’espera que Spahn també torni a postular-se per encapçalar la llista del seu partit de cara a les eleccions federals que se celebraran d’aquí dos anys i que posaran punt final a 16 anys de l’era Merkel.

Després de ser elegida per la cúpula de la CDU, aquest dimecres AKK rebrà el certificat del seu nomenament de les mans de l’alcalde de Berlín i vicepresident del Consell Federal, Michael Müller, davant de l’absència del president del país, Frank-Walter Steinmeier, que ara mateix està de vacances. El jurament del càrrec se celebrarà al Bundestag, el Parlament alemany, la setmana que ve.

Temes:

Alemanya