DEMOCRATITZACIÓ DE L'ÀFRICA

La junta militar i l'oposició firmen un acord per a la transició al Sudan

Els militars que van enderrocar el president Omar al-Bashir s'avenen a obrir la porta a una Constitució

zentauroepp48454307 a sudanese protester reacts as the military forces tried to 190605102510

zentauroepp48454307 a sudanese protester reacts as the military forces tried to 190605102510 / ASHRAF SHAZLY

1
Es llegeix en minuts
Efe

L’oposició sudanesa i la junta militar que està al poder des que va enderrocar el president Omar al-Bashir han firmat un acord polític per als pròxims tres anys i tres mesos de transició al país, en presència de mediadors de la Unió Africana (UA) i Etiòpia.

El pacte és "un gran acord que representa un pas determinant i obre una nova era", mentre "aplana el terreny per al següent pas, que és estudiar una Constitució", ha afirmat el mediador de l’UA, Mohamed Hassan Labat, en una breu cerimònia de la rúbrica.

L’acord estipula la formació d’un Consell Soberano que assumirà el poder durant la transició i estarà format per cinc civils, cinc militars i una persona consensuada per les dues parts, i estarà presidit pels militars els primers 21 mesos, mentre que els civils ho faran la resta del període.

Per part dels militars, ha subscrit l’acord Mohamed Hamdan Dagalo àlies Hemedti, vicepresident de la junta i líder de les Forces de Recolzament Ràpid (FAR), acusades de liderar el desallotjament violent de l’acampada de protesta front la seu de l’Exèrcit a Khartum el 3 de juny, que va causar més d’un centenar de morts.

En un breu discurs, després de la firma a l’Hotel Corithia de Khartum, on han tingut lloc les diferents trobades entre les parts, Hemedti va agrair la tasca de tots els involucrats a l’acord, sense entrar en detalls sobre els punts definitius acordats.

Notícies relacionades

Entre els punts de divergència que es van fer públics en els últims dies hi havia la designació de les autoritats judicials i el fiscal general perquè les Forces de la Llibertat i el Canvi rebutjaven que fossin nomenats pel denominat Consell Sobirà.

A més, l’oposició no acceptava que els membres del Consell Sobirà tinguessin "immunitat absoluta", discrepàncies que les parts no van aclarir durant la cerimònia, per la qual cosa de moment es desconeixen els detalls del pacte. La firma va arribar per sorpresa després que ahir a la nit s’ajornessin per enèsima vegada les negociacions per a consultes internes dels signataris.