CAMBRA BAIXA

La Cambra de Representants condemna els "missatges racistes" de Trump

La líder demòcrata, Nancy Pelosi, protagonitza un tens debat en el ple al referir-se al "tuit racista" del president dels EUA

US speaker of the House  Nancy Pelosi   D-CA   L  walks to her office  before the Democrat controlled House of Representatives passed a resolution condemning US President Donald Trump for his  racist comments  about four Democratic congresswomen the day before   at the Capitol in Washington  DC on July 16  2019   Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLDS   AFP

US speaker of the House Nancy Pelosi D-CA L walks to her office before the Democrat controlled House of Representatives passed a resolution condemning US President Donald Trump for his racist comments about four Democratic congresswomen the day before at the Capitol in Washington DC on July 16 2019 Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLDS AFP / ANDREW CABALLERO-REYNOLDS (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Efe

La Cambra de Representants dels EUA ha aprovat aquest dimarts (matinada de dimecres a Espanya) una resolució contra els polèmics tuits racistes de Donald Trump en els quals el president instava a "tornar al seu país" quatre congressistes demòcrates llatines, musulmanes i afroamericanes per les crítiques d’aquestes cap a la seva gestió.

La votació ha tirat endavant per 240 vots a favor davant 187 en contra. A favor hi han votat tots els demòcrates, més quatre congressistes republicans –Will Hurd, Fred Upton, Brian Fitzpatrick i Susan Brooks– i el congressista independent per conservador Justin Amash.

"Això és un afront no només contra les quatre congressistes, sinó contra els 22 milions de nord-americans naturalitzats que van néixer en un altre país i van fer el seu camí cap als Estats Units", ha destacat en la seva intervenció en el ple, abans de la votació, el legislador demòcrata Jamie Raskin, un dels impulsors del document.

El compromís demòcrata

La declaració condemna els "comentaris racistes" de Trump i considera que "han legitimat la por i l’odi cap als nous nord-americans i les persones de color", segons el text. La resolució recorda a més que "els immigrants i els seus descendents han enfortit els Estats Units i que els qui presten el jurament de ciutadania són tan nord-americans com aquells les famílies dels quals han viscut als Estats Units durant moltes generacions".

Per això, la Cambra Baixa, de majoria demòcrata, s’ha compromès amb aquest text a mantenir els Estats Units "oberts als que busquen legalment refugi i asil de la violència i l’opressió, i als que estan disposats a treballar àrduament per viure el somni americà, sense importar la seva raça, ètnia, fe o país d’origen".

La Cambra ha respost així al tuit en el qual, aquest diumenge passat, Trump es preguntava "per què aquestes legisladores no tornen als seus països i ajuden a arreglar els llocs completament trencats i infestats de crim d’on venen". Es referia al grup de congressistes coneguts popularment als EUA com 'La brigada' ('The squad'), i format per Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib i Ayanna Pressley. Totes elles són ciutadanes nord-americanes, i tres d’elles van néixer als Estats Units, mentre que Omar procedeix de Mogadiscio (Somàlia) però va obtenir la ciutadania nord-americana quan era adolescent, després d’arribar al país com a refugiada.

Tens debat per una frase de Pelosi

La votació ha estat precedida per un tens debat sobre la frase "el tuit racista del president" pronunciada per la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, durant un discurs en el ple de l’hemicicle. Pelosi ha catalogat de "desgraciats, fastigosos i racistes" els comentaris de Trump sobre quatre dels seus col·legues.

Notícies relacionades

Els republicans han protestat perquè les regles de la Cambra impedeixen qualificar un president de "racista" i han aconseguit que les paraules de Pelosi es retiressin del registre escrit de la sessió. No obstant, en una segona votació sobre aquest assumpte, els demòcrates s’han imposat i han permès que la líder demòcrata utilitzés aquest qualificatiu.

Enmig de la forta controvèrsia que ha generat noves acusacions de racisme i supremacisme blanc contra Trump, el president ha redoblat les seves crítiques a les legisladores, que van arribar al Congrés aquest any i s’han convertit en veus molt influents en el moviment progressista al país.