'CAS ODEBRECHT'

Arrestat l'expresident peruà Alejandro Toledo als EUA

'El Cholo', que va encapçalar la lluita contra el règim de Fujimori, està acusat d'haver rebut suborns de l'empresa brasilera Odebrecht

El procés d'extradició pot demorar-se un any, segons els càlculs del ministeri de Justícia peruà

undefined49094725 gua02  ciudad de guatemala  guatemala   04 06 2011   fotogra190716211156

undefined49094725 gua02 ciudad de guatemala guatemala 04 06 2011 fotogra190716211156 / Saul Martinez

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

L’expresident peruà Alejandro Toledo (2001-2006) va ser arrestat aquest dimarts als Estats Units com a part de la petició d’extradició feta per les autoritats del seu país, on se l’investiga per presumpte rentat d’actius i actes de corrupció vinculats amb l’empresa brasilera Odebrecht.‘El Cholo’, com se'l coneix des del seu enlairament durant les lluites que van desembocar fa 19 anys en la caiguda del règimd’Alberto Fujimori, havia abandonat el país dos anys enrere per evitar quedar esquitxat pel mateix llot de la corrupció que va tacar els seus successors en el Poder Executiu: Alan García, que es va suïcidar per evitar la detenció, Ollanta Humala i el que va ser ministre estrella del mateix Toledo abans d’arribar al poder, Pedro Pablo Kuczynski.

"Totes les persones, i principalment les autoritats, han de donar la cara a la justícia. Cadascú ha de fer-se responsable dels seus actes i han de tenir la valentia d’enfrontar-se a la justícia aquí al país, on ha de ser", va dir Martín Vizcarra,  el president interí que va substituir Kuczynski quan va ser obligat a dimitir pel Congrés. El ministre de Justícia, Vicente Zeballos, va estimar que l’extradició de Toledo es demoraria  fins a un any perquè "la defensa pot plantejar un recurs d’‘habeas corpus’". No obstant, Zeballos va considerar que seria molt difícil que l’exmandatari eludís el braç de la justícia peruana. De moment, els advocats de Toledo buscaran aquest divendres que un tribunal nord-americà accepti el pagament d’una fiança per esperar fora de la presó el resultat del procés d’extradició. El Govern peruà va contractar mesos enrere l’estudi d’advocats Foley Hoag LLP amb seu als Estats Units per representar-ho en el judici.

Toledo té obertes dues causes. Una està relacionada amb Ecoteva, l’empresa que va fundar a Costa Rica la seva sogra, Eva Fernenbug, a petició de l’expresident, i que va obrir comptes al banc ScotiaBank, on van entrar 17 milions de dòlars. L’altra té a veure amb Odebrecht. El seu exdirectiu al Perú, Jorge Barata, va declarar haver pagat suborns per obtenir la licitació de la construcció de dos trams de la Carretera Interoceànica del Sud durant la seva gestió. Sobre l’esquena de l’home que va guanyar les primeres eleccions lliures després de la fugida de Fujimori pesa l’acusació d’haver rebut de part d’Odebrecht almenys 20 milions de dòlars. Barata li va explicar als fiscals que els diners van ser entregats per entre el 2004 i el 2010 a l’l’empresari peruanoisraelià Josef Maiman. El febrer passat, la Fiscalia del Perú va anunciar que va arribar a un acord de col·laboració eficaç (delació premiada) amb Maiman, qui va reconèixer haver ajudat l’excap d’Estat a blanquejar els diners en paradisos fiscals. L’empresari va parlar de 35 milions de la moneda nord-americana.

PERSECUCIÓ POLÍTICA

Toledo ha rebutjat aquestes denúncies. "No al linxament, sí a la justícia justa", va dir quan es van conèixer les primeres denúncies en contra seu. No obstant, no va esperar la crida dels tribunals i va abandonar els EUA, on va estudiar economia durant la seva joventut.

Després de conèixer la seva detenció, un dels seus advocats, Heriberto Benítez, va assegurar  al canal televisiu de Lima N que el seu client és víctima d’una "persecució política" i  que Maiman ha canviat les seves declaracions després d’haver "negociat amb la Fiscalia". Segons Benítez, tota la carpeta que es va formar per sol·licitar l’extradició està feta amb documents de dubtosa legitimitat. "La persecució està comprovada i serà valorada en el seu moment per les autoritats judicials dels Estats Units". 

Notícies relacionades

PRES PER BORRATXO

No és la primera vegada que Toledo entra a una presó dels EUA. Al començar el 2019 va ser detingut a Redwood City, a la badia de San Francisco, per trobar-se en un cridaner estat d’embriaguesa en un restaurant. L’expresident no va poder evitar l’escàndol i la imatge de ser fitxat a l’oficina del xèrif local. La seva foto va arribar immediatament als mitjans. Toledo va negar la informació i el ministeri d’Exteriors peruà el va contradir. L’havien detingut per ebri però "l’esmentat comportament constituïa una falta que no meritava cap temps de reclusió". La revista política ‘Caretas’ se’n es va burlar en el seu moment: "Que l’arrestin borratxo en un restaurant de San Francisco és una cosa. Que ho negui al mateix temps que surt la foto del fitxatge, una altra".

Temes:

Perú