Epidèmia

Alerta a les Filipines per un brot de dengue després de 456 morts

Hi ha més de 100.000 casos registrats en la primera meitat de l'any

2
Es llegeix en minuts

Les Filipines han declarat l’estat d’alerta nacional per un greu brot de dengue, amb més de 106.630 casos registrats en la primera meitat de l’any i 456 morts, la majoria de nens menors de 5 anys.

La propagació del dengue ha crescut un 85% respecte al mateix període de l’any anterior, ha informat avui en roda de premsa el ministre filipí de Sanitat, Francisco Duque, qui va aclarir que no es tracta encara d’una epidèmia nacional, tot i que sí que es pot parlard’epidèmia a quatre regions del centre del país.

Duque va anunciar que el Departament de Salut ha activat el "codi blau" –alerta nacional– en coordinació amb l’Oficina Nacional de Reducció de Risc de Desastres, per vigilar la situació.

El ministre va advertir que és important buscar atenció mèdica tan aviat com es manifestin els primers símptomes de dengue, com febre, dolor sever en les articulacions i músculs, nàusees, erupcions cutànies i sagnat.

"En general, els pacients arriben als hospitals bastant tard, quan ja s’han produït complicacions, com hemorràgies internes, o amb el cor o altres òrgans afectats. La detecció primerenca és crítica", va recalcar Duque.

El dengue és la malaltia infecciosa de més ràpida expansió al món, amb mig milió d’infeccions potencialment mortals de mitjana a l’any i unes 20.000 morts, majoritàriament nens.

Vacuna paralitzada

A finals del 2017, el Govern filipí va paralitzar la utilització de Dengvaxia, una vacuna contra el dengue que es va utilitzar aquell any en campanyes estatals d’immunització, sobretot en escoles, després que el seu fabricant, la farmacèutica francesa Sanofi, admetés que tenia efectes adversos.

Les persones vacunades que contraguessin el dengue per primera vegada patirien efectes més severs de la malaltia, segons Sanofi, un escàndol que es va agreujar arran de la mort d’alguns menors que havien sigut vacunats, tot i que ni la farmacèutica ni les autoritats sanitàries filipines confirmessin la relació.

L’escàndol de Dengvaxia va provocar por a les vacunes al país, on la taxa d’immunització va caure al 40% el 2018, des d’una mitjana del 70% en els últims anys.

La falta d’immunització va desencadenar a començaments d’aquest any una greu epidèmia de xarampió, amb més de 38.500 casos i 521 morts, sobretot de menors de 5 anys, en els sis primers mesos de l’any, amb un descens gradual del nombre de contagis, tot i que el brot encara no s’ha extingit.

Notícies relacionades

Arran d’aquesta epidèmia, les autoritats sanitàries del país van emprendre una intensa campanya d’immunització que pretén arribar a 13 milions de menors 12 anys, per prevenir contagis.

No obstant, el ministre Duque va admetre recentment que de moment només s’ha arribat al 10% d’aquesta meta.