ESTRATÈGIA CONTROVERTIDA

Tensa calma als EUA davant de l'amenaça de batudes contra immigrants

La por es dispara en moltes comunitats, que es preparen per a l'operació anunciada per Trump

Experts en seguretat acusen el president de perseguir finalitats electoralistes, restant poder a les autoritats migratòries

zentauroepp49061026 int190714200909

zentauroepp49061026 int190714200909 / MARCO BELLO

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

A El buen chapín, un modest establiment a la cinquena avinguda de Sunset Park, un barri de classe treballadora de Brooklyn dominat tant per la població hispana com per un dels Chinatowns més grans de Nova York, la senyora Dina està acostumada a fer de tot: servir menjars, realitzar enviaments de diners a Amèrica Central o vendre gairebé qualsevol cosa, des de sabatilles i teles fins a productes de neteja o alimentació. Per al que no estava preparada aquesta guatemalenca que va arribar a Nova York sense papers fa 32 anys era per al moment que va viure fa uns dies i que explica amb el cor trencat: una clienta, dona hondurenya sense papers, la va visitar per veure si podria es encarregar d’assegurar que la seva filla de sis mesos, ja nascuda als Estats Units i per tant ciutadana, era enviada a Hondures si ella era detinguda i deportada aquest cap de setmana en les batudesque s’esperaven de l’ICE, l’agència policial migratòria dels EUA, i defensades en públic pel seu director en funcions, Matthew Albenc.

Anguniosos preparatius com els d’aquesta mare són només una mostra de la por il’ansietat  amb què viuen milers, milions d’immigrants als EUA, especialment els hispans, a qui Donald Trump ha demonitzat i criminalitzat des que va llançar la seva carrera política i una vegada va arribar a la Casa Blanca. La por s’ha palpat en barris com Sunset Park, on en altres negocis com Usulteco, un restaurant salvadorenc gairebé buit divendres a la tarda, una cambrera dominicana constata que molts clients“han deixat de venir, es queden tancats a casa”. I aquest terror ha escalat fins a nivells agònics l’últim mes, des que el 17 de juny Trump anunciés via Twitter la seva intenció de posar en marxa una operació especial d’aquestes batudes. Tot i que el mandatari va posposar temporalment el pla, el va reactivar anunciant-lo per a aquest diumenge, amb nou ciutats i almenys 2.000 immigrants com a objectiu, incloent-hi famílies.

Calma tensa

A l’hora d’escriure aquestes línies no hi havia confirmació que les batudes s’estiguessin produint. Tot i que tant a The Wall Street Journal com en el compte del grup d’activistes proimmigrants Coalició Nou Santuari van circular informacionsd’actuacions d’ICE dissabte a Nova York en cases de Sunset Park i a Harlem, no hi havia constància d’arrestos ni confirmació que no es tractés d’intervencions rutinàries que realitza diàriament una agència que, el 2018, va executar al dia uns 440 arrestos i unes 700 deportacions. Tampoc al tancament d’aquesta edició s’havien confirmat batudes aquest diumenge en altres ciutats assenyalades com Miami, Houston, Atlanta o Los Angeles.

L’aparent calma no amaga ni alleuja la tensió i ningú descartava que en qualsevol moment arrenqués una operació que pot prolongar-se diversos dies. Però també quedava en evidència, una vegada més, la capacitat de Trump d’utilitzar amb finalitats polítiques i electoralistes tant la política migratòria com un discurs de mà dura i xenofòbia, tot i que sigui a costa de restar efectivitat a les autoritats migratòries.

Els seus anuncis i amenaces, per exemple, han fet que en les últimes setmanes i, especialment els últims dies, s’hagin incrementat les campanyes de grups i organitzacions d’activistes per educar els immigrants i recordar-los com actuar per evitar arrestos o garantir que es respectin els seus drets i també oferint assistència legal gratuïta. Molts immigrants han après a no obrir la porta o a comprovar que l’ICE té una ordre judicial firmada i no utilitza, com fa sovint, les seves pròpies ordres de registre, que no tenen validesa. Autoritats en ciutats santuari han renovat la seva promesa que no col·laboraran amb les operacions federals.

Experts en seguretat nacional i immigració com John Sandweg, que va treballar en el departament del 2009 al 2014, han explicat que “no hi ha absolutament cap raó operativa per fer les batudes públiques” amb temps, una cosa “inexcusable” i que“minimitza completament l’efectivitat de la mateixa operació”.

Arengar les bases racistes

Notícies relacionades

L’única motivació de Trump, segons ha dit Sandweg a NBC, són“raons polítiques”. I aquesta era una denúncia repetida divendres en una vigília a Nova York per protestar per la política migratòria i les separacions de famílies a la frontera i reclamar el tancament delscamps d’internament de migrants adults i, especialment, de menors. “Ho fa per arengar les seves bases més racistes, ni tan sols utilitza ja missatges en codi”, opinava Claire, una texana de 38 anys establerta a Nova York. “Trump no tracta els immigrants com a éssers humans, no té respecte, ni garanteix que es compleixin els processos que toquen. [Barack] Obama tampoc va ser fabulós en aquest terreny, però almenys veia i tractava aquestes persones com a éssers humans”.

En la protesta a Foley Square, amb un pin amb el missatge a favor d’“abolir ICE”, hi era també Aberlardo, un mexicà de 36 anys que va arribar als EUA sense papers quan tenia només 7 anys i va tardar 7 més a regularitzar la seva situació. “La por també es vivia als anys 90, creixent teníem por que ens agafarien per portar-nos cap a enrere, però la diferència és que a la gent no se la ficava en campaments”, reflexiona. “El tracte ara és molt pitjor, molt més cruel –conclou–. I Trump està fomentant la segregació racial”.