Apagada a Manhattan

Una fallada elèctrica afecta durant unes hores el centre de l'illa

apagon / periodico

apagon
ACOMPANA CRONICA VENEZUELA CRISIS   AME2132  CARACAS  VENEZUELA   28 03 2019 - Comerciantes abren sus locales mientras la calle permanece a oscuras por la falta de fluido electrico en la via publica hoy  jueves en Caracas  Con una bolsa de hielo y otra de pan  el abogado Amos Martinez sale cual cazafortunas de una tienda en Caracas  Consiguio su pequeno botin tras sortear el apagon que desde el lunes mantiene su casa a oscuras y practicamente paralizada la ya deprimida actividad comercial en Venezuela  EFE  Rayner Pena ACOMPANA CRONICA VENEZUELA CRISIS
AME5590  CARACAS  VENEZUELA   10 03 2019 - Vista de la ciudad de Caracas  Venezuela   este domingo  El Gobierno de Nicolas Maduro anuncio este domingo una segunda suspension de las clases y las actividades laborales por el apagon registrado el pasado jueves en horas de la tarde y que ya ha superado las 72 horas  aunque algunas zonas de Caracas tienen electricidad de forma intermitente  EFE  Raul Martinez

/

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Dia a dia, en el fluid tràfec de la vida en una gran metròpolis, es fa fàcil oblidar el complex i delicat entramat humà i tècnic que assegura que tot flueixi. Aquest dissabte a la tarda, durant unes hores, Nova York va tenir el seu recordatori. Una fallada elèctrica va deixar durant unes hores a les fosques el centre de Manhattan i va alterar la vida de la ciutat, amb gent atrapada al metro i en ascensors, caos en el trànsit obligat a moure’s sense semàfors, el transport suburbà alterat, ciutadans i turistes amb plans trastocats i 62.000 persones en el moment àlgid de l’apagada sense subministrament elèctric. Fins al moment no s’ha reportat cap ferit ni víctimes mortals.

La fallada, que es va produir en l’aniversari d’una gran apagada el 1977 que va deixar durant més d’un dia sense electricitat nou milions de persones, es va iniciar poc abans de les set de la tarda. Inicialment es va parlar d’un foc en un transformador en una subestació Con Edison com a origen, però després en una roda de premsa el president de la companyia elèctrica, John McAvoy, només va dir que es va tractar d’un“succés” que serà investigat. Va descartar que es tractés d’una sobrecàrrega per la demanda excessiva associada a dies estiuencs de calor com aquest dissabte, quan es dispara l’ús dels aires condicionats. El que es dona per segur és que es tracta d’un problema mecànic i va descartar altres causes l’alcalde de Nova York, Bill de Blasio, que era a Iowa fent campanya com a candidat presidencial però que va anunciar que tornaria a la ciutat. 

La situació

Inicialment l’apagada va afectar unes 20.000 persones però es va anar estenent i va acabar apagant sis barris en una zona àmplia de Midtown que, segons els bombers, anava des d’una mica més al sud d’allà fins al carrer 72 i des de la Cinquena Avinguda fins al riu Hudson. A Times Square algunes de les pantalles gegants es van apagar. La majoria de teatres a Broadway van cancel·lar les seves representacions, així com el Lincoln Center, Radio Music Hall o Madison Square Garden, on oferia un concert Jennifer Lopez i milers d’assistents van haver de ser evacuats.

Notícies relacionades

Les botigues es van buidar i els carrers es van omplir. Els ciutadans van començar a col·laborar amb la policia per intentar ajudar a gestionar el trànsit, tot i que el governador de l’estat, Andrew Cuomo, va decidir acabar trucant a la Guàrdia Nacional perquè ajudés amb el caos. I bombers i policia van passar hores responent a trucades de gent atrapada en ascensors i van ajudar en les evacuacions del metro, que va veure afectat tot el seu servei segons va informar l’autoritat de transport metropolità.

Poc després de les deu de la nit, unes tres hores i mitja després que comencés l’apagada, Con Edison va anunciar que estava retornant el subministrament i que s’esperava restaurar-lo per a la majoria dels seus clients cap a mitjanit.