ALERTA ALS EUA

'Barry' toca terra a Louisiana i manté el perill malgrat rebaixar-se a tempesta tropical

El servei meteorològic adverteix de l'alt risc per la pluja, que pot acumular 50 centímetres d'aigua

Potencials inundacions greus relleven a Nova Orleans l'amenaça de crescuda del riu Mississipí

zentauroepp49039836 barry new orleans internacional190712172628

zentauroepp49039836 barry new orleans internacional190712172628 / David J Phillip

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Amb vents sostinguts de fins a 120 quilòmetres per horaBarry s’ha convertit oficialment aquest dissabte al matí algolf de Mèxic alprimer huracà de la temporada de l’Atlàntic. Unes hores després ha tocat terra a la localitat d’Intercoastal City, a Louisiana, i immediatament després ha tornat a ser rebaixat a categoria de tempesta tropical, amb vents sostinguts de fins a 115 quilòmetres per hora i un radi d’impacte de fins a 280 quilòmetres. Aquesta força eòlica, no obstant, no és la principal amenaça per al sud de l’estat de Louisiana i el veí estat de Mississipí i el Servei Nacional Meteorològic dels Estats Units, que al matí advertia que “la principal preocupació continua sentl’amenaça de fortes pluges”,ha avisat que tot i que el centre de la tempesta ja estava sobre terra “l’amenaça de pluja comença per a molts enclavaments”. 

El moviment alentit de ‘BarryBarry’ a poc menys de 10 quilòmetres per hora sobre el Golf ha carregat la tempesta amb més aigua i ho ha fet en quantitats “sorprenents” i “pels núvols” en paraules de Ken Graham, director del Centre Nacional d’Huracans. I tot i que a Nova Orleans s’ha rebaixat ara el risc d’una avinguda del riu Mississipí que superi el sistema de preses que va fallar durant el letal Katrina i ha sigut reforçat des d’aleshores, persisteix l’amenaça de possibles inundacions per pluges torrencials. Tots els vols tant d’entrada com de sortida a l’aeroport Louis Armstrong de Nova Orleans es van cancel·lar durant tota la jornada.

Acumulacions de fins a 50 centímetres

Tot i que el projectat debilitament continuarà mentre Barry avança cap al nord-oest ja sobre terral’amenaça de fortes pluges durant els pròxims dies es manté, així com la possibilitat que hi hagi tornados. Les previsions parlen de descàrregues en les quals es podrien acumular entre 25 i 50 centímetres d’aigua.

Notícies relacionades

Allitoral  els efectes de l’huracà ja eren palpables aquest dissabte. A les costes d’Alabama i Mississipí s’hi havien registrat les pluges més fortes, a Louisiana més de 95.000 persones s’havien quedat sense subministrament elèctric i també a Louisiana en diverses comunitats costaneres eren vigents ordres d’evacuació obligatòria.

La Guàrdia Costanera va haver de rescatar per helicòpter una dotzena de persones a l’illa de Jean Charles, una petita població connectada al continent només per una carretera que queda fora del sistema de protecció de preses local i on l’evacuació era voluntària. L’illa, poblada sobretot per membres de tribus índies, és referent i presagi al parlar delsdevastadors efectes del canvi climàtic als EUA. Com ha recordat ‘The New York Times’, ha perdut el 98% de la seva terra en les últimes sis dècades.